Nieuwe ideeën, met respect voor het oude

Geschreven door Carl Dirks, Jelmer Selected               

Nederland staat wereldwijd bekend als toonbeeld, of het nu gaat om architectuur, watermanagement of logistiek. Daar hebben vele generaties hard aan gewerkt. Onze kracht is dat we altijd vernieuwend en innovatief zijn geweest. Het is nu aan de nieuwe generatie om innovatief en vernieuwend te blíjven, en de uitstekende concurrentiepositie van ons land in stand te houden. Overal ter wereld wordt in hoog tempo een nieuwe generatie hoogopgeleide professionals klaargestoomd. Professionals die vaak kunnen werken tegen een lager loon dan Nederlanders. Het is aan ons, de nieuwe generatie, om ervoor te zorgen dat Nederland voorloper in de wereld blijft. Dat we altijd iets meer bieden.

De economische crisis heeft er flink ingehakt en laat haar sporen na. Nu krabbelt Nederland langzaamaan weer op. De crisis biedt ook kansen: deuren naar nieuwe vormen van innovatie gaan open. Door de sterke vergrijzing – de babyboomgeneratie staat op het punt om met pensioen te gaan – is het aan de nieuwe generatie om het landdraaiende te houden. Enthousiaste, frisse experts staan klaar om het stokje over te nemen en de ontstane gaten op te vullen. Jongere mensen dan voorheen komen op posities terecht die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Natuurlijk kun je dit zien als verlies aan ervaring, maar het kan de samenleving ook verfrissen. Jonge mensen komen met nieuwe ideeën en invalshoeken om al lang bestaande processen en praktijken te verbeteren. Met gedurfde ideeën en een flexibele instelling zullen we laten zien dat we uitstekend met deze verantwoordelijkheden kunnen omgaan, met respect voor hetgeen er in het verleden is gepresteerd. Nieuwe ideeën, met respect voor het oude.

Die combinatie zal de wereld verrassen. Wij zullen het voor elkaar krijgen om telkens innovatief en vernieuwend te zijn, zonder het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. Het oude wordt niet teniet gedaan, maar juist versterkt. Nederland creëert hiermee een uniek exportproduct: strategieën om succesvol om te gaan met verandering. “The Netherlands, where the new generation enforced their old success through innovation.” Het idee van de maakbare, gemasterplande samenleving is voorbij. Maar met een incrementele aanpak, flexibiliteit en aanpassingsvermogen komen we tot succes.

De nieuwe generatie heeft respect voor elkaar. Een land runnen doe je immers met zijn allen. Beleidsmakers hebben oog voor ieders rol. De civiel ingenieur kan niet zonder bouwvakker, elektricien en stukadoor. De nieuwe generatie: dat zijn wij samen, als samenleving en als land, waar iedereen op waarde wordt geschat.

Wanneer de nieuwe generatie haar doelen weet te bereiken, kijkt de wereld niet alleen op tegen ons als land, maar kijkt het land ook op tegen een nieuwe generatie professionals. Daar strijden wij voor.

Foto: neeltjejans.nl