Lean

Aanradertje: het boek Lean Bouwen van Arend van Randen. Voor het eerst dat ik een boek met toch wel vrij droge materie, namelijk lean bouwen, op mijn nachtkastje had liggen. Want het las zo lekker weg…?

Het boek Lean Bouwen is namelijk geen droog studieboek. Het is een echt leesboek, waarin de principes van lean bouwen worden beschreven aan de hand van een (fictief) bouwproject. Mooi om te zien dat lean bouwen eigenlijk vooral “communiceren” betekent. Communiceren met je collega’s, onderaannemers, klanten, toekomstige gebruikers. Als je weet wat iemand wil en hoe iemand het wil, kun je de uitvoering op een veel efficiëntere manier insteken én alle partijen tevreden houden.

Dus ik vraag me nu af waarom dit iets relatief nieuws is en waarom we dit niet al jaren doen? Want eerlijk is eerlijk, iedereen met een gezond boerenverstand kan dit toch bedenken? Heeft het beestje gewoon een naam gekregen en daarmee aandacht? Voor mij is het om het even. Ik denk dat het goed is om de aandacht aan communicatie te geven. Bij teveel bedrijven lopen er nog zaken mis omdat mensen gewoonweg niet van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Een goede communicatiestructuur zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan zodat er slimme beslissingen genomen kunnen worden, en dat is nou precies waar lean bouwen om draait.