Adem in .. Adem uit

Vorige week hadden de Jelmers van groep 6 (plus enkele derdejaars Jelmers) een masterclass bij Fynch. ‘Fysiek leiderschap’.  Dat klinkt alsof het gaat over stevig in je schoenen staan, zelfverzekerd overkomen en uitstralen dat je een leider bent. Niets was echter minder waar. De masterclass ging namelijk over ontspanning. Want zoals mijn leidinggevende bij GMB zegt: rust is de basis voor succes.

Dus als je rust in je lijf hebt, heb je ook rust in je hoofd en kun je op een veel relaxtere manier werken. Gedurende de dag leerden we aan de hand van een aantal fysieke metaforen dat het leven eigenlijk veel makkelijker is als je relaxed bent.  Wanneer je vol focust op iets dat iemand doet (bijvoorbeeld: iemand tilt je been op), blijkt het voor diegene veel makkelijker te zijn om je been daadwerkelijk op te tillen. Wanneer je echter stevig staat, relaxed ademt en je niet focust, wordt het ineens een stuk moeilijker om dat been op te tillen. Bizar!

151526-Just-Breathe.jpg

Daarbij is adem een belangrijke factor in ontspanning; ademhaling en ontspanning staan direct met elkaar in verbinding. Wist je dat een mens eigenlijk maar 6 ademhalingen per minuut nodig heeft? Hoe vaak adem jij in en uit in 1 minuut? Zit je veel hoger? Dan is het misschien tijd om te ontstressen. 

Wat ik geleerd heb op deze dag is dat ik me wat minder moet aantrekken van anderen en dat ik daardoor een stuk relaxter door het leven kan gaan. Loslaten dus. En blijven ademen ;)