Landelijke Omgevingsmanagementdag 2016

Op 23 juni jl. heb ik een bezoek gebracht aan de Landelijke Omgevingsmanagement Dag. Op deze dag komen ca. 400 professionals die werkzaam zijn in het omgevingsmanagement of een daaraan verwant werkvlak (bijvoorbeeld communicatie) samen om ervaringen te delen, kennis uit te wisselen en nieuwe onderwerpen te onderzoeken.

De dag begon met een plenair gedeelte waarin twee korte lezingen de veranderende dynamiek in het omgevingsmanagement schetsen.
1. ‘kortsluiten’ oftewel veel meer verbindingen aangaan in plaats van alleen maar ‘afspraken maken’.
2. het belang van omgevingsmanagement wordt op steeds meer plekken ingezien en toegepast, zo ook in de windenergie branche.

Vervolgens heb ik drie lezingen/workshops gevolgd:

 • Management drives
  We deden een mini-test m.b.t. de management drives techniek van Twynstra Gudde. Mijn kleuren: groen, blauw en oranje. Oftewel: begaan met mensen, gestructureerd en gefocust op een resultaat. Klopt!
 • Mobiliteit in 2030
  De lezing Mobiliteit in 2030 ging in op een onderzoek over hoe de Nederlandse bevolking denkt over mobiliteit in de toekomst. Opvallend was dat de uitkomsten heel anders waren dan ik had verwacht. Men is bijvoorbeeld nog heel erg terughoudend wat betreft zelfrijdende auto’s.

 • Verbindend Onderhandelen
  Ten slotte een ‘sneak preview’ van de workshop Verbindend Onderhandelen van P2, die in december voor Jelmers en DHM’ers wordt gegeven. Zeer interessant, en in een uur niet te bevatten wat er allemaal bij komt kijken. Goed dus dat we daar bij Jelmer in december verder mee aan de slag gaan!

SCHOKKEND

OPVALLEND

Wat opvalt is dat het grootste gedeelte van de mensen die in het omgevingsmanagement werken, vrouw is. De verhouding schat ik in op 70-30, terwijl dat normaal in de bouw toch vaak andersom is. Hoe komt dat? Zijn het toch voornamelijk de ‘zachtere’ types die goed zijn in omgeving? Waarschijnlijk wel.

 

 

Wat mij schokte tijdens mijn gesprekken met diverse andere omgevingsmanagers, is dat opdrachtgevers nog steeds erg negatief denken over omgevingsmanagement vanuit de aannemer. Mijns inziens ligt daar nog een flinke opgave voor beide partijen. Want hoewel veel aannemers vandaag de dag al heel serieus bezig zijn met omgevingsmanagement is dat blijkbaar toch niet wat de opdrachtgevers ervan verwachten... Wellicht een onderwerp voor volgend jaar?

Al met al was het een zeer nuttige dag om:

 • je netwerk verder uit te bouwen

 • (bij) te leren over de zaken die spelen op het gebied van omgevingsmanagement

 • ervaringen uit te wisselen