Week van de circulaire economie - Rijkswaterstaat

Het is al weer 2018. Een jaar van vele mogelijkheden. Wij mensheid ontdekken, innoveren, verbeteren, manipuleren vele dingen om ons heen. Maar wat de toekomst ons brengt is en blijft gissen. Zowel op het gebied van ontdekkingen en mogelijkheden, als op het gebied van leefbaarheid. Want over hoeveel jaar is onze lieve aarde op? Niet alleen de fossiele brandstoffen worden schaarser, maar ook de uitwerkingen van ons gedrag op de aarde zijn op verschillende manieren terug te vinden. Ontbossing, gaten in de ozonlaag of plastic afval wat
de spuigaten uitloopt.

 
 
Miguel Kerkstra

Miguel Kerkstra

 

Mede daardoor heeft Rijkswaterstaat het ambitieuze plan om in 2030 circulair te werken en in 2050 circulair te zijn. Om dit met een knaller van start te laten gaan, vond van 15 tot 18 januari de week van de circulaire economie plaats. Tijdens deze week vonden overal in het land bijeenkomsten plaats. Ook Rijkswaterstaat organiseerde bijeenkomsten. Samen met keten-, en overheidspartners is er kennis over de laatste circulaire ontwikkelingen uitgewisseld en bediscussieerd. 

Wat is circulaire economie en hoe kunnen we circulair gaan werken? Een van de optredende partners was de gemeente Rotterdam is, waar onze young professional Miguel Kerkstra aan het werk is.

Miguel heeft aan de TU Delft Bouwkunde gestudeerd. Hij staat voor een wereld die met de dag beter en duurzamer wordt. Deze combinatie is perfect voor zijn duurzaam bouwen project bij de gemeente Rotterdam. Samen met collega’s organiseerde hij onder andere een workshop op de laatste dag. Ondanks de code rood die in verband met de storm door Rijkswaterstaat was gegeven, wilden we het optreden van Miguel niet missen. 

Bij twee bijeenkomsten heeft Miguel een rol gehad en meegeholpen. Één bijeenkomst was georganiseerd door Amror - een samenwerking tussen gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat. De andere bijeenkomst door het Opdrachtgeversforum in de Bouw. Het thema circulair ontwerpen stond in beide bijeenkomsten centraal. Circulair ontwerpen gaat over het efficiënt (her)gebruik en recycling van materialen en objecten in alle levenscycli - in een gesloten systeem.

Tijdens de bijeenkomst op donderdag, werden verschillende stellingen gepresenteerd. Uit de stellingen en de daaruit voortkomende discussie blijkt dat circulariteit vele afwegingen kent en niet één waarheid. 

Spreekt dit onderwerp je aan en wil je meer weten over circulaire economie? Of ben je enthousiast geworden over Jelmer? Laat vooral een berichtje achter op Info@jelmer.nl of bel 0297 - 231023 en vraag naar Ot. 

_MG_0795.jpg