Jelmer Magazine  |  Interview

Door te ervaren, leer je wat je zoekt
en hoe je daar richting aan geeft. 

Het verhaal van young professional Floortje Hofland

308A1937kopie.jpg

Floortje Hofland werkt sinds februari op de afdeling Process Development, als onderdeel van de tak ‘Airport Operations’ van Schiphol Group. Voor haar is Nederlands grootste luchthaven een walhalla. Voorheen omdat het de poort was naar onbekende landen en steden; tegenwoordig omdat ze er haar vak kan uitoefenen.

Ontwikkelaar van logische processen

“Schiphol een dag dichtdoen, dat gaat natuurlijk niet”, lacht Floortje. “Dus willen we de processen verbeteren op voorwaarde dat de operatie doorgaat; de ultieme puzzel voor mij als process developer.” Met ‘operatie’ doelt Floortje op de ruim 185.000 passagiers die dagelijks van en naar Schiphol reizen. “Zo zijn we op dit moment bezig met een herinrichting van de terminal. Waar je bij de verbouw van een huis per verdieping werkt en de trap meestal wel laat zitten waar hij zit, verbouw je een terminal zowel horizontaal als verticaal. Dat zorgt voor een extra dimensie en vraagt een andere denkwijze.” ‘Waterbouwkunde? Wat doet ze dan bij Schiphol?’, zou je denken. “Voor mijn afstuderen bij het ingenieurs-bureau van de gemeente Amsterdam mocht ik nadenken over de verkeersafwikkeling van fietsers over en schepen onder een brug over het IJ.

Het optimaliseren van de bereikbaarheid en leefbaarheid in publieke gebieden vond ik erg interessant, waardoor ik ook mijn eerste Jelmer jaar bij het IB Amsterdam heb gewerkt. Daar kwam ik erachter dat ik graag nadenk over het verbeteren van een publieke, liefst beperkte ruimte waar veel verschillende mensen en processen bij elkaar komen.” Tijdens een bijeenkomst van Jelmer vertelde Floortje over haar zoektocht. Eén van haar collega’s vroeg of ze wel eens aan Schiphol had gedacht. “Ik was direct enthousiast.” Via via kwam ze bij de afdeling Process Development terecht, waar ze de combinatie van een ruimtelijke en logistieke uitdaging vond.

Van water naar lucht 

Floortje is tweedejaars Jelmer en heeft haar opdracht bij Schiphol zelf binnengehaald. Ze heeft Civiele Techniek in Delft gestudeerd en een Master in Waterbouwkunde gedaan. ‘Waterbouwkunde? Wat doet ze dan bij Schiphol?’, zou je denken. “Voor mijn afstuderen bij het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam mocht ik nadenken over de verkeersafwikkeling van fietsers over en schepen onder een brug over het IJ. Het optimaliseren van de bereikbaarheid en leefbaarheid in publieke gebieden vond ik erg interessant, waardoor ik ook mijn eerste Jelmer jaar bij het IB Amsterdam heb gewerkt. Daar kwam ik erachter dat ik graag nadenk over het verbeteren van een publieke, liefst beperkte ruimte waar veel verschillende mensen en processen bij elkaar komen.” Tijdens een bijeenkomst van Jelmer vertelde Floortje over haar zoektocht. Eén van haar collega’s vroeg of ze wel eens aan Schiphol had gedacht. “Ik was direct enthousiast.” Via via kwam ze bij de afdeling Process Development terecht, waar ze de combinatie van een ruimtelijke en logistieke uitdaging vond.

Het werkterrein van  Floortje

Het werkterrein van Floortje

Zelfinzicht

“Hoewel je een waterbouwkundige niet verwacht op Schiphol, kan ik vanuit die achtergrond wel degelijk iets toevoegen. De luchtvaart is een snelgroeiende sector waarin je mee moet met de laatste ontwikkelingen. Daarvoor hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden, maar kun je ook leren van andere sectoren.” Floortje is nog altijd blij met de gouden tip van haar Jelmer-collega. Naast goede tips van collega’s, biedt Jelmer Floortje nog veel meer. “Tijdens de trainingen van Jelmer leer je in theorie hoe je kunt omgaan met verschillende type communicatiestijlen. Daardoor snap je beter waarom mensen reageren zoals ze dat doen. Door je vragen daarnaast te bespreken met collega’s kom je tot verrassende inzichten.” Tijdens intervisie-sessies van Jelmer heb je de mogelijkheid om de dingen waar je tegenaan loopt, te bespreken.

“Zo komt het wel eens voor dat je niet goed weet hoe je een bepaalde samenwerking het beste kunt aanpakken; denk bijvoorbeeld aan de relatie opdrachtgever-aannemer. Doordat je mede-Jelmers bij andere bedrijven aan de slag zijn, kan het zijn dat zij zich in die situatie herkennen, maar juist vanuit het andere perspectief. Samen over zo’n situatie in gesprek gaan, werkt dan heel verhelderend.” 

Proactiever en assertiever 

Persoonlijke ontwikkeling, zelfinzicht en beter samenwerken: het is precies waar Jelmer voor bedoeld is. Floortje: “Door de gesprekken met de ontwikkelcoaches van Jelmer weet ik veel beter te verklaren waarom ik op een bepaalde manier reageer, wat ik spannend vind en wat juist helemaal niet. Voor mij waren dat dingen die ik al mijn hele leven met me meedroeg, maar die ik simpelweg niet van mezelf wist. Je krijgt bij Jelmer echt een spiegel voor gehouden, waardoor je je heel bewust wordt van je eigen gedrag. Daar was tijdens mijn opleiding Civiele Techniek totaal geen aandacht voor en daarom ben ik blij dat hier terug te vinden.” Interessant is natuurlijk dat Floortje haar eigen gedrag niet alleen herkent, maar er ook iets mee doet. “Zo vond ik het in het begin nog best lastig om vragen te stellen als ik iets niet begreep of niet wist. Ik vond van mezelf dat ik bepaalde dingen al lang moest weten. Daardoor stelde ik de vraag niet, maar duurde het proces veel langer. Ook mailde ik mijn collega’s liever dan dat ik op ze afstapte of ze gewoon even belde. Tegenwoordig zet ik dat natuurlijke gedrag in sommige situaties aan de kant en doe ik het gewoon. Van mijn Jelmer coach heb ik geleerd om daarna ook te reflecteren op de actie. ‘Vind ik dit de volgende keer nog steeds spannend, of heb ik nu ervaren dat dit van mijn ‘spannend-lijstje’ af kan?!’ Het zijn maar kleine dingen, maar ze helpen me echt verder.”

Van vakantieomgeving naar projectgebied 

Floortje voelt zich helemaal op haar plek bij Schiphol Group. “Er is nog zoveel te leren en te doen. Op dit moment overweeg ik nieuwe projecten die ik kan oppakken. Daarin krijg én voel ik de volledige vrijheid.”

Hoe leuk Floortje het ook vindt bij Schiphol, ontspannen een vliegtuig in- of uitstappen zit er niet meer in. “Ik sta direct aan, ben alleen maar bezig met hoe de processen van het vliegveld in kwestie lopen, wat er beter kan en waar ik van kan leren. Ik moet mezelf dan echt even streng toespreken dat ik vakantie heb.” Ja, dat krijg je als je werk doet dat je écht leuk vindt!


Floortje Hofland
15-08-1990

TU Delft
MSc Hydraulic Engineering 

BSc Civiele Techniek 

Business Partners:

  • Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau

  • Schiphol Group

308A1942kopie.jpg

Jelmer2018 Talent Lab site.png