Jelmer Magazine  |  Interview

Wat hebben Jelmer, Mobilis en korfbal
met elkaar gemeen?

Het verhaal van young professional Joren Gilissen

308A2793splash.jpg
 

Voor Den Haag CS wordt één van de grootste ondergrondse fietsenstallingen van Nederland gebouwd. Een prestigieus project, waar straks plaats is voor maar liefst 8.500 fietsen. Joren Gillissen werkte vanuit het ontwikkelprogramma van Jelmer als werkvoorbereider bij Mobilis, de aannemer van het uitdagende project. In dit verhaal vertelt hij over zijn rol bij Mobilis, zijn ervaringen met Jelmer én wat dit alles te maken heeft met korfbal

 

Zoektocht 

Hoewel hij betrokken was bij een gigantisch civieltechnisch project en daar een behoorlijke verantwoordelijkheid kreeg, was Joren niet altijd zeker over zijn kunnen. “Nadat ik mijn HBO Civiele Techniek had afgerond in Vlissingen, besloot ik om verder te studeren in Delft. Ik volgde een schakeljaar, waarbij 75% van de opleiding bestond uit pure wiskunde. Dat kostte me enorm veel energie; ik vond het niet leuk en moest er veel voor doen.” Toen op de TU in Delft een bedrijvendag werd georganiseerd, raakte Joren in gesprek met uiteenlopende interessante bedrijven. Hij besloot de knoop door te hakken en te stoppen met zijn studie. Na een paar sollicitatiegesprekken, stak de twijfel de kop op. “Ik was enorm zoekende, wist niet waar mijn talenten lagen en worstelde met vragen als ‘Wat kan ik nu eigenlijk?’ en ‘Ben ik wel goed genoeg voor dit vak?’ Tot Jelmer belde met de vraag of ik op gesprek wilde komen. Vanaf het moment dat ik bij Jelmer binnenstapte voelde ik me op mijn gemak.” Het team van Jelmer zag het talent van Joren direct. Niet veel later kon hij dan ook aan de slag bij één van de business partners van Jelmer.

Social skills ontwikkelen

Inmiddels zit Joren in zijn tweede Jelmer jaar en kunnen we stellen dat hij een stuk zekerder is over zijn kunnen. “Dat heb ik te danken aan de begeleiding vanuit Jelmer. In het eerste jaar ben je heel actief bezig met te onderzoeken wie je bent. Je wordt je bewust van je eigen gedrag, maar leert ook het gedrag van anderen te analyseren en te begrijpen. Bij grote civieltechnische projecten heb je te maken met veel verschillende partijen en minstens zoveel belangen. De techneuten kunnen fantastische plannen verzinnen, maar je moet ze ook zien te verkopen. ‘Hoe zet je dingen op papier?’ ‘Hoe communiceer je onderling?’ Bij Jelmer heb ik geleerd om me in verschillende posities te verplaatsen. Eerst vanuit de veilige omgeving die Jelmer biedt, door met collega’s te oefenen. Je boekt successen, krijgt vertrouwen en weet het uiteindelijk binnen je eigen werkzaamheden toe te passen. Ik ben me nu bewuster van andermans domeinen en belangen. Dat begrip helpt je uiteindelijk naar een betere samenwerking."

The devil is in the details 

Die samenwerking was hard nodig in zijn werk bij Mobilis. Als werkvoorbereider werkte Joren de werkzaamheden, die voor over een paar maanden in de planning staan, tot in de puntjes uit. “Natuurlijk zijn de werkzaamheden op grote lijnen voorbereid, maar over de details moest nog worden nagedacht. Ik onderzocht wat er zowel constructief als contractueel was gevraagd in de aanbesteding en bedacht hoe we dat vervolgens in de praktijk gaan brengen. Daarbij moesten we natuurlijk rekening houden met de omgeving waarin we werkzaam zijn. Ik checkte bijvoorbeeld of de grondwaterstand laag genoeg was, zodat er droog kon worden ontgraven. Ook heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan de voorbereiding van een onderdoorgang van de nieuwe fietsenstalling naar het station. In mijn werk moest ik ontbrekende informatie boven tafel zien te krijgen; de onderste steen boven halen. Daarvoor heb ik veel gesprekken gevoerd met uiteenlopende specialisten."

De bouwkuip op het  Koningin Julianaplein  in Den Haag

De bouwkuip op het Koningin Julianaplein in Den Haag

De uitdagingen van het samenwerken

In die gesprekken merkte Joren regelmatig dat partijen die moeten samenwerken tegenover, in plaats van naast elkaar staan. “Dat heeft vooral te maken met de contractvormen die we in Nederland hebben, maar toch denk ik dat het helpt als we elkaar af en toe iets gunnen. Natuurlijk mag er wrijving zijn om tot goede beslissingen te komen, maar uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: het project tot een goed einde brengen. Wat dat betreft haal ik veel inspiratie uit korfbal. Ik speel zelf en train daarnaast een jeugdploeg. Doordat ik zo bewust bezig ben met samenwerken en het in kaart brengen van alle belangen, zie ik een hele duidelijke parallel met de sport. Bij korfbal moet je ook veel samenwerken en kom je niet tot een goed resultaat als je jouw eigen belangen voorop zet. Als er een fout is gemaakt, dan is het gemakkelijk om met je vinger naar een ander te wijzen. Maar in bijna alle gevallen gaat er iets aan vooraf, waardoor je niet in die situatie had hoeven te belanden. Het vergroten van dat bewustzijn van jezelf in relatie tot het team waarin je speelt, pas ik toe in zowel mijn werk als in het korfballen. Ik zeg wel eens tegen de talent manager die me begeleid bij Jelmer, dat ik in mijn rol als korfballer voorloop op dat wat ik in mijn werk uiteindelijk graag wil kunnen.”

Gelukkig heeft Joren nog een jaar om zijn skills verder te ontwikkelen, voordat hij bij Jelmer uitvliegt. Zijn volgende jaar brengt hij door bij ingenieursadviesbureau Sweco in Middelburg. “Daar ga ik ontdekken hoe het er in de voorfase van een bouwproject aan toe gaat. Bovendien is Sweco al vergevorderd in Building Information Modelling, afgekort BIM. Dit is een intelligente, op 3D-modellen gebaseerde procedure voor het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van bouwprojecten; dé toekomst binnen de bouw. Ik kijk er enorm naar uit om hier meer over te leren.”

In zijn eigen toekomst hoopt Joren een verbindende functie als projectcoördinator te vervullen. “Ik denk dat veel projecten efficiënter verlopen als we niet op iedere letter van het contract gaan zitten, maar in plaats daarvan flexibeler zijn en beter luisteren naar elkaars belangen en wensen. Door het traineeship bij Jelmer heb ik de juiste handvatten gekregen om van die droom een realistisch scenario te maken."


Joren Gillissen
26-10-1992

TU Delft 
Schakelopleiding voor MSc Hydraulic Engineering

HBO Bachelor Civiele Techniek
HZ University of Applied Sciences
Minor: Ondernemerschap

Business Partners:

  • DHM infra

  • Mobilis

  • Sweco

308A2801splash.jpg

Jelmer2018 Talent Lab site.png