VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

Joren Gillissen
VLOOG UIT EN BLIKT TERUG

site 308A7525.jpg
 

Sommige dingen in het leven zijn voorbestemd, zo lijkt het soms. Toen Joren ruim drie jaar geleden de arbeidsmarkt op kwam, kon hij als afgestudeerd civiel ingenieur uit twee banen kiezen. Zowel Jelmer als Sweco Nederland wilden Joren maar wat graag aan hun team toevoegen. Joren koos het intensieve ontwikkeltraject voor Jelmer, maar de wens bleef om ooit nog eens voor Sweco te gaan werken. 

In het derde jaar van het Jelmer traject kon Joren zijn kennis en kunde alsnog bij dit ingenieursbureau in de praktijk brengen, waar hij vervolgens een vaste baan kreeg aangeboden. Samen met Joren blikken we terug op zijn tijd bij Jelmer.

 

Het één sluit het ander niet uit 

De focus op het ontwikkelen van soft skills, de mogelijkheid om in drie jaar tijd inhoudelijk veel te zien van verschillende organisaties en het vooruitzicht op een enorm snelle leercurve, trokken Joren over de streep om na zijn studie te kiezen voor het impact programma van Jelmer. “Ik heb geen moment spijt gehad van die keuze.” Dat de keuze voor het een, het andere niet per definitie uitsluit, kan Joren onderschrijven. “Gezien mijn wens om weer in Middelburg te wonen, maakte ik bij Jelmer mijn behoefte bekend om in het derde jaar bij een business partner in Zeeland te werken. Het team van Jelmer heeft zich hard gemaakt voor die wens en daar kwam Sweco weer op het pad.” En zo gebeurde het dat Joren in september 2018 startte als werkvoorbereider en ontwerper bij één van de grootste ingenieursadviesbureaus van Europa.

Prestigieuze projecten

Hoewel de projecten waar Joren bij betrokken is allemaal tot de verbeelding spreken, behoren twee ervan tot zijn favorieten. Niet alleen omdat hij er een groot deel van zijn tijd mee bezig is, maar ook omdat het grootschalige en uitdagende projecten zijn die veel impact hebben op de omgeving. “Een van die projecten is de bouw van de Oosterweelverbinding in de stad Antwerpen. Binnen dit project wordt de ring van Antwerpen voltooid en wordt er een betere verbinding gerealiseerd tussen de Linkeroever, de haven, R1 Noord en R1 Zuid. Het doel? Minder files, minder ongevallen en een betere leefkwaliteit voor de hele Antwerpse regio. Als werkvoorbereider houd ik me bezig met het ontwerp van dit enorme infrastructurele bouwproject. Wat ik merk is dat ik, dankzij mijn tweede Jelmer-jaar bij aannemer Mobilis, met andere ogen naar dit project kijk. Ik probeer in de huid van de aannemer te kruipen en vanuit dat perspectief een realistischer uitvoerbaar plan te maken. Hoe beter de aannemer met ons ontwerp uit de voeten kan, hoe sneller het gaat.

Maar ook in het project Zevenbergen in West-Brabant profiteert Joren van zijn tijd bij Mobilis. In zijn rol als toetscoördinator zit hij letterlijk aan de andere kant van de tafel. “De Roode Vaart is een gedempte vaart, die door het centrum van Zevenbergen loopt. Door de vaart te heropenen krijgt het centrum van het Brabantse stadje een boost, maar wordt ook de waterkwaliteit in de omgeving sterk verbeterd.  Doordat het steeds warmer en droger wordt in Nederland, is er waterschaarste binnen de landbouw. Met dit project willen we ervoor zorgen dat de agrariërs rondom Zevenbergen voldoende zoetwater tot hun beschikking hebben.” In de rol van toetscoördinator controleert Joren de plannen en het uitvoerende werk van de aannemer. Zo checkt hij, met een team van specialisten, of het werk voldoet aan de eisen van het contract.

 

site Rift 308A7537.jpg

Commerciële ingenieur  

Naast wat kleine projecten voor partijen als Boskalis en de Provincie Zeeland, heeft Joren bij Sweco ook zijn commerciële kwaliteiten ontdekt. “Ik vind het leuk om ondernemerschap aan mijn werk toe te voegen. Een bedrijf moet nu eenmaal zwarte cijfers draaien en daar draag ik graag aan bij. Daarom pak ik nu ook wat acquisitiewerkzaamheden op. Bij Jelmer heb ik mijn soft skills sterk verbeterd, en dat helpt me nu in mijn gesprekken met potentiële opdrachtgevers. Ik ben scherper op het moment zelf, weet beter wat ik uit het gesprek wil halen en stel daardoor de juiste vragen. Het lijkt me geweldig om een klus binnen te halen, vervolgens samen met je team uit te voeren en naar tevredenheid op te leveren; de ultieme combinatie van techniek en ondernemerschap.”

Ondernemerschap bij Jelmer

Ondernemerschap heeft Joren in zijn laatste jaar bij Jelmer getoond. Dankzij hem konden de Jelmers tijdens de Jelmer Knowledge Exchange Trip een bezoek brengen aan Sweco Zweden, waar ze alles te horen kregen over “The New Slussen Masterplan”, een verkeersknooppunt in hartje Stockholm waar de volledige stad rondom heen is gebouwd en dat nu volledig wordt verbouwd. En ook tijdens de tweedaagse Boostcampus kon Joren zijn leiderschapsvaardigheden in praktijk brengen, toen hij een korfbaltraining gaf aan zijn collega-Jelmers. “Tijdens dergelijke activiteiten zie je zo duidelijk de verschillen in persoonlijkheid. Op sommige mensen heeft de bal het effect van een rode lap op een stier: die gaan direct over tot actie. Anderen wachten rustig af en analyseren het speelveld en weer een ander probeert de verschillende stijlen en karakters met elkaar in verbinding te brengen. Heel illustratief voor hoe een team werkt.

De parallel tussen het korfbalveld en het werkveld legde Joren al eens uit in eerder gesprek. Hij past zijn vaardigheden als korfbaltrainer dan ook steeds vaker toe in zijn werk: “Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik de vaardigheden heb en in staat ben om mensen in het werkveld aan te sturen, net als dat ik als trainer het speelveld ‘bestuur’.” Op de vraag of dat ook betekent dat Joren klaar is voor het projectleiderschap bij Sweco antwoordt hij bescheiden: “Ik heb mijn ambitie om de stap naar projectleider te maken zeker besproken met mijn teamleider van Sweco. Die ambitie is leuk, maar je moet zo’n rol ook waarde kunnen geven. Samen met mijn projectleider bekijken we of ik de rol als projectleider op kan pakken. Dankzij de ervaring die ik bij Jelmer heb opgedaan denk ik dat ik het qua soft skills zeker aan kan. Maar als projectleider moet je ook verstand hebben van - bijvoorbeeld - juridische en financiële aspecten. Als ik daarop moet bijspijkeren, dan vind ik ook dat ik daarmee moet kunnen dealen en nog even moet afwachten op ‘de volgende stap’, tot ik wel klaar ben voor de rol. De titel projectleider is voor mij bovendien niet het doel. Wat me aantrekt is de inhoud: de verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid die je als projectleider hebt, het directe contact met klanten en het feit dat je samen met een team naar een resultaat toewerkt.” Het moge duidelijk zijn: Joren weet goed wat hij kan, maar ook op welke punten hij zich moet ontwikkelen. “Dankzij mijn jaren bij Jelmer weet ik veel beter wie ik ben en waar ik goed in ben. Ook kan ik gedrag van anderen beter doorzien, waardoor ik weet hoe ik op verschillende mensen moet reageren. Dat inzicht geeft een bepaalde vorm van rust en vertrouwen waar ik de rest van mijn carrière profijt van heb.”

Jelmer gedag zeggen   

Aan alles komt een eind en dat gold ook voor het Jelmer-traject van Joren Gillissen. De jonge ingenieur verliet afgelopen oktober het vertrouwde Jelmer-nest, na drie jaar intensieve persoonlijke én inhoudelijke ontwikkeling. Toch was de overstap niet heel groot: Joren blijft zijn opgedane kennis en kunde namelijk toepassen bij Sweco Nederland. En hoewel Joren niet meer onder de vleugels van Jelmer werkt, hebben zijn voormalige talentmanagers er alle vertrouwen in dat hij zijn dromen waar gaat maken!


site 308A7528.jpg

Joren Gillissen
26-10-1992

TU Delft 
Schakelopleiding voor MSc Hydraulic Engineering

HBO Bachelor Civiele Techniek
HZ University of Applied Sciences
Minor: Ondernemerschap

Business Partners:

  • DHM infra | Rijkswaterstaat

  • Mobilis TBI

  • Sweco

FOOTER ARTIKELS.png