Jelmer Magazine  |  Interview

Een snellere ontwikkeling én een
groter netwerk

Het verhaal van young professional Wilmar Zeelenberg

cool308A2997.jpg
 

Vlieger worden bij de luchtmacht, dat was de jongensdroom van Wilmar Zeelenberg (28). Een vlieger is hij nooit geworden; een hoogvlieger des te meer. Wilmar studeerde drie jaar geleden af aan de TU Delft. Als pas afgestudeerd ingenieur met een master in waterbouwkunde lagen de banen voor het oprapen. Uit alle mogelijkheden koos Wilmar voor het driejarig talentontwikkelprogramma van Jelmer. In dit verhaal vertelt hij waarom én wat die keuze hem als young professional heeft gebracht.

 

Legitiem job-hoppen 

Wilmar kwam met Jelmer in aanraking via een bedrijvendag op de TU Delft. Het concept maakte hem nieuwsgierig en een paar weken later woonde hij een Inhousedag bij. Zijn nieuwsgierigheid maakte plaats voor enthousiasme. “Het feit dat je bij drie verschillende bedrijven ervaring op doet, is uniek. Daarnaast word je getraind op je soft skills, iets waar gedurende mijn studie Civiele Techniek nauwelijks aandacht voor was.”, licht Wilmar zijn keuze toe. “Ik dacht bijvoorbeeld dat ik wel redelijk goed wist welke kant ik op wilde. Maar het team van Jelmer daagde me uit om na te denken over de vraag waarom ik die kant op wilde. Daardoor heb ik geleerd om gefocust te blijven op mijn doelen en open te staan voor alternatieven. Zo was het mijn droom om ingenieur waterbouwkunde te worden bij een ingenieursbureau. Door mijn traineeship ontdekte ik onder andere dat ik niet per se bij een ingenieursbureau hoef te werken om mijn droombaan te realiseren.”

Opnieuw beginnen

Maar Wilmar is wel degelijk een Jelmer en dat maakte dat hij in het tweede jaar aan de slag ging als technisch projectleider bij Havenbedrijf Rotterdam. “Al na een paar weken merkte ik dat die nieuwe uitdaging me goed deed. Jelmer is op zo’n moment de stok achter de deur om verder te kijken dan je neus lang is. Je wordt letterlijk uit je comfortzone getrokken. Ineens zat ik aan de andere kant van de tafel, aan de opdrachtgeverskant, en was ík degene die de ingenieursbureaus inhuurde en aanstuurde. Dat de rollen omgedraaid werden, is heel goed geweest voor mijn ontwikkeling.” 

Ook ontdekte Wilmar in het tweede jaar van zijn traineeship waar zijn talenten lagen. “Ik werkte bij het Havenbedrijf Rotterdam aan grote projecten waarbij je veel moet samenwerken. Zo was ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de realisatie van aanlegsteigers en kademuren. Met alleen technische kennis kom je er dan niet; je moet de wensen van de klant bespreken, overleggen met je collega’s welke technische aspecten een rol spelen en aan welke eisen het project moet voldoen. Bovendien was ik degene die mensen moest samenbrengen. Dat ik daar goed in ben, heb ik bij het Havenbedrijf ontdekt.” Wilmar merkte dat zijn leercurve omhoog schoot en dat er bij het Havenbedrijf nog heel veel te leren viel. Wilmar werkte samen met verschillende senior projectleiders en leerde veel van zijn collega’s bij het Havenbedrijf. “Ik ging regelmatig ‘kennis shoppen’ in het gebouw. Zo leerde ik enorm veel in korte tijd en kreeg ik werkzaamheden toegespeeld waar anderen niet aan toe kwamen. Tegelijkertijd werd ik bij Jelmer getraind op mijn benodigde sociale vaardigheden.” Na ruim een jaar bij het Havenbedrijf was het opnieuw tijd om te wisselen van functie en business partner. Gelukkig was het traineeship ook voor het Havenbedrijf geslaagd en kon Wilmar zijn werk overdragen aan Jelmer-collega Bart Berkhout.

 

zw308A3002.jpg


Wilmar's  werkgebied  ligt in zijn 3e jaar op de 2e Maasvlakte

Wilmar's werkgebied ligt in zijn 3e jaar op de 2e Maasvlakte

Snel een groot netwerk

Binnen zijn derde en huidige rol als Project- en Tender Engineer bij waterbouwkundig aannemer DIMCO plukt Wilmar de vruchten van de afgelopen jaren. “Door mijn ervaringen bij MH Poly en het Havenbedrijf, weet ik nu beter wat een opdrachtgever wil en welke risico’s bij een project komen kijken. Daar kan ik, in de aanbestedingen waar DIMCO aan mee doet, op inspelen.” Dat Jelmer ook een boost geeft aan je netwerk, kan Wilmar als geen ander onderschrijven. “Je wisselt ieder jaar van functie en bedrijf, waardoor je in korte tijd ontzettend veel mensen leert kennen. Dat heeft er bij mij toe geleid dat ik zelf de business partner voor mijn derde jaar bij Jelmer wist te regelen.” 

Zelf een business partner regelen was niet het enige dat Wilmar na twee jaar traineeship bij Jelmer voor elkaar wist te boksen. Dit jaar organiseerde hij met andere young professionals van Jelmer een zogeheten Knowledge Exchange Trip. “Het leek ons interessant om te ervaren hoe het er over de grens aan toe gaat. Daarom heb ik met een paar collega’s een internationale studiereis georganiseerd. Dat is het leuke aan Jelmer: we kregen alle vrijheid en ruimte om het op te zetten en zelf te regelen. Begin april was het zover en zijn we met een groep van acht Jelmers naar Londen afgereisd, waar we projecten bezochten van bedrijven als Arup, RoyalHaskoningDHV en BAM UK.” 

Dichterbij je droombaan 

Het traineeship van Wilmar zit er bijna op. Tijd om de balans op te maken en te beslissen wat hij als alumnus van Jelmer gaat doen. “Ik kan bij alle business partners aan de slag, maar ik verwacht dat ik nog een tijdje bij DIMCO blijf. Er komen zoveel interessante projecten voorbij, daar wil ik me de komende tijd graag in vastbijten.” De droombaan van Wilmar is door Jelmer in ieder geval een stuk dichterbij gekomen: “Ooit hoop ik verantwoordelijk te zijn voor een groot internationaal waterbouwkundig project. Bij het Havenbedrijf Rotterdam was ik al projectleider, onder begeleiding van een senior. Ik wil zelf die senior zijn. Door Jelmer weet ik wat ik moet doen om die droombaan te realiseren.”


 

 

Wilmar Zeelenberg
30-03-1990

TU Delft
MSc Waterbouwkunde -
Coastal Engineering

BSc Civiele Techniek

Business Partners:

  • MH Poly

  • Havenbedrijf Rotterdam

  • DIMCO | DEME Infra Marine Contractors

cool308A2961.jpg

Jelmer2018 Talent Lab site.png