VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

zsófia habetler

2500PXL308A1624kopie.jpg
 

Nederland staat wereldwijd bekend als waterland. Niet alleen omdat we goed weten om te gaan met de grote hoeveelheden water om en in ons land, maar ook omdat veel Nederlandse ingenieurs hun waterkennis en -kunde de grens over brengen. Zsófia Habetler is zo’n ingenieur. Vanuit Jelmer werkt ze bij Royal HaskoningDHV aan projecten over de hele wereld. Maar ook in ons eigen kikkerlandje zet ze haar expertise in voor uiteenlopende watervraagstukken. In dit artikel lees je wat de ambitieuze ‘Water Chain Consultant’ zo leuk vindt aan deze opdracht binnen het Jelmer Impact Programma.

 

Van idee naar product 

“Ik ben een generalist”, vertelt Zsófia. “Ik ben op mijn best als ik de vraag of opdracht van een klant kan vertalen naar een concept of idee en dat vervolgens in grote lijnen kan uitwerken tot een concreet project. Het op detail uitwerken van tekeningen en berekenen van constructies laat ik liever aan anderen over. Toen ik als pas afgestudeerd civiel ingenieur begon bij Jelmer, had ik dit nog niet zo helder voor ogen. Maar dankzij de werkervaring bij twee business partners en de begeleiding vanuit Jelmer weet ik beter waar mijn sterke punten liggen en waar ik mezelf in wil ontwikkelen.”

Nooit ophouden met leren

In de drie jaar dat ze aan het werk is heeft Zsófia enorm veel geleerd. “In mijn eerste jaar bij de gemeente Amsterdam pakte ik als projectmanager binnen het Team Stedelijke Kademuren uiteenlopende projecten op. Ik kwam erachter dat ik het projectmanagement leuk vind, maar dat ik ook technische diepgang nodig heb. Door die ervaring, kon ik een hele bewuste keuze maken voor de invulling van mijn tweede jaar.” 

Bij Royal HaskoningDHV combineert Zsófia het beste van twee werelden. Ze is met techniek bezig, maar niet tot in detail. “Ik kan mezelf ontwikkelen op de inhoud én op het gebied van business development.” Zo heeft Zsófia nu al veel kennis opgedaan op het gebied van hydraulica. Tijdens haar studie civiele techniek kwam ze er wel mee in aanraking, maar om haar werk te kunnen doen, moest ze zich toch verder verdiepen in het onderwerp. Ook had ze nog wat kennis bij te spijkeren op het gebied van elektrotechniek en bouwkunde. Gelukkig krijgt ze alle ruimte om die kennis op te doen. Daarnaast wil ze haar tijd bij Royal HaskoningDHV gebruiken om haar innoverende kwaliteiten verder te ontwikkelen. Zsófia vertelt: “Ik begon met de inhoud, met simpele projecten. Eén van eerste was de uitrol van een rioolgemalennetwerk in een nieuwbouwwijk in Gouda. Het hoofdgemaal en een ander subgemaal waren al aangelegd. De andere vier subgemalen moesten gefaseerd worden opgezet, in samenloop met de bouw van de woningen. Het was mijn taak om te berekenen waar de gemalen en pompen moesten komen te staan, te onderzoeken wat voor pompen geschikt waren en welke leidingen we konden gebruiken voor de verbinding met het hoofdgemaal. Doordat het om een nieuwbouwwijk ging, waren er maar weinig storende factoren waar ik rekening mee hoefde te houden. Dat maakte het project relatief simpel. Beetje bij beetje leerde ik hoe je een dergelijk vraagstuk inhoudelijk aanvliegt, waardoor ik al gauw wat moeilijkere projecten, zoals het modelleren van Poldergemalen, op kon pakken. Een mooie manier om het vak te leren.”

1600PXL308A1594kopie 2.jpg

Van Gouda naar Zambia

Een paar maanden later is Zsófia betrokken bij veel grotere projecten, zoals de uitrol van een drinkwaterleidingnet in Solwezi, een stad in het noorden van Zambia. In de afgelopen tien jaar is de bevolking in deze stad verdubbeld. Het waterleidingnet is niet berekend op zoveel mensen. In het centrum van de stad gaat het nog wel, maar de buitenwijken zijn niet aangesloten. Zsófia heeft een hydraulisch model gemaakt om te berekenen hoe groot de watervraag is in bepaalde gebieden. “Aan de hand van satellietbeelden kijk ik hoeveel huizen er staan en waar de drinkwaterleidingen moeten komen. Per gebied check ik of het water daar ook daadwerkelijk kan terechtkomen. Het model is bijna af en dient straks als input voor de aanbesteding, het contract en de afstemming met de aannemer. “Hoewel mijn rol in die vervolgfase van het project veel beperkter is, ben ik wel gevraagd mee te denken over deze internationale aanbesteding. Daar heb ik nog niet veel ervaring mee, maar het lijkt me interessant om ook deze fase van het project beter te leren kennen.” 

Ambitieuze vrouw in een mannenwereld

Dat de ambities van Zsófia zich niet beperken tot de grens, is een ding dat zeker is. Ze ambieert een internationale carrière waarbij ze haar technische kennis kan combineren met het opzetten van nieuwe projecten en ontwikkelen van nieuwe producten. “Bij de gemeente Amsterdam werkte een vrouwelijke kwartiermaker. Zij hield zich bezig met innovatieve projecten op het gebied van klimaatbestendigheid en zette conceptuele ideeën om naar concrete projecten, door mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Ze is voor mij een groot voorbeeld voor waar ik zelf over een aantal jaren wil staan.” Dat zo’n functie haar niet zomaar aan komt waaien, beseft Zsófia maar al te goed. “Je moet jezelf laten zien, je ambities kenbaar maken.” Gelukkig wordt ze van alle kanten gestimuleerd om haar dromen te realiseren. “Mijn collega’s helpen me mijn weg te vinden binnen Royal HaskoningDHV. Door mijn ambities te bespreken met mijn mentor en de talent manager van Jelmer, heb ik duidelijk voor ogen welke competenties ik nog moet ontwikkelen om mijn doelen te bewerkstelligen.”

Innovatie voor een betere wereld

Zo wil Zsófia zich bijvoorbeeld meer bezighouden met innovatie binnen haar vakgebied. Daar heeft ze al aan kunnen ruiken, doordat ze betrokken is bij een vooruitstrevend project in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden de mogelijkheden onderzocht om zeewater te gebruiken als koelwater voor een mijn, iets dat nog nooit eerder in de praktijk is toegepast. De mijn ligt op een klif, wat betekent dat het water vanaf zeeniveau zo’n 100 meter omhoog gepompt moet worden. “Het omhoog pompen van grote hoeveelheden water is al een flinke uitdaging. Op zee heb je natuurlijk ook nog met factoren als stroming en golfslag te maken.”, legt Zsófia uit. “Ik heb schematische ontwerptekeningen en berekeningen gemaakt hoe we het water naar de mijn kunnen transporteren en weer terug. Daarvoor was kennis van hydraulica en een flinke dosis creativiteit nodig, maar ook veel overleg met leveranciers. We moesten onderzoeken welke pompen geschikt zijn om het zeewater vanuit grote dieptes omhoog te pompen. Uiteindelijk hebben we een aantal mogelijke oplossingen aan de klant gepresenteerd. Op basis van ons advies heeft de klant vervolgens zijn voorkeuren doorgegeven en die hebben we verder uitgewerkt. Dit is een typisch voorbeeld van een innovatief project waar je zowel technische kennis moet hebben van de inhoud als van business development.” 

De snelle ontwikkeling die Zsófia doormaakt, zowel inhoudelijk als persoonlijk, zorgt ervoor dat ze haar carrièrestappen een stuk zelfverzekerder neemt. “In mijn studie werd ik al enthousiast van dingen die afwijken van de standaard, van innovaties die zorgen voor een betere wereld. Door mijn ervaringen bij de business partners van Jelmer weet ik nog beter wat ik kan, wat ik wil en welke weg ik moet bewandelen om dat te realiseren. Over een paar jaar hoop ik als internationaal ingenieur te werken aan innovatieve duurzaamheidsprojecten over de hele wereld.” 


600PXL308A1637.jpg

Zsófia Habetler
26-06-1992

TU Delft
BSc
Civiele Techniek

TU Delft 
MSc
Hydraulic Engineering

Business Partners:

  • Ingenieursbureau Amsterdam

  • Royal HaskoningDHV

FOOTER ARTIKELS.png