VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

catharina de jong

2500 siteCatharinakopie.jpg
 

Catharina de Jong is derdejaars Jelmer, heeft Bouwkunde gestudeerd aan TU Delft en werkt bijna in het Nederlandse epicentrum van de pandemie. Als document controller bij Janssen Biologics zorgt ze niet voor de vaccins zelf. Wel draagt Catharina bij aan de uitbouw van het pand van Janssen Biologics, zodat deze veilig, gecontroleerd, maar vooral snel kan verlopen. Zodat de productie van vaccins in een razend tempo omhoog kan en we met z’n allen hopelijk een stuk sneller uit de crisis zijn.

 

Houd je daar óók nog rekening mee?

Ieder kind droomt op een blauwe maandag wel eens van een carrière als architect. Dankzij computerspellen als The Sims hebben we een geromantiseerd beeld van het vak. Maar waar je in het computerspel de tijd stil kan zetten, kan dat in het echte leven natuurlijk niet. “Wat me aantrok in de bouwkunde is de combinatie van het menselijke aspect en de techniek. Helaas deed de tijdsdruk op het creatieve proces me de das om. Zo is het heel normaal dat je binnen één week een concept bedenkt en dat binnen 10 weken uitwerkt. Dat legt een enorme druk op je creativiteit.” Het was voor Catharina een reden om na haar studie Bouwkunde aan de TU Delft een andere master te volgen aan dezelfde universiteit: Construction Management & Engineering (CME). “Dat is eigenlijk de master projectmanagement,” lacht Catharina. “Geen betonberekening, maar wel alles over verschillende contractvormen, procesmanagement en onderdelen van projectmanagement. Deze master gaat echt veel meer de breedte in.”

Catharina werkt via Jelmer inmiddels bij de derde business partner: Plan B. Via Plan B is Catharina werkzaam bij Janssen Biologics in Leiden. Binnen haar huidige werkzaamheden komen de twee studies weer samen. “Maar ik word ook nog vaak genoeg verrast. Zo denk ik gerust een aantal keer op een dag ‘houd je daar óók nog rekening mee tijdens de bouw?’ Zo moeten we aantonen en bewijzen dat alles precies zo wordt gebouwd als dat het is ontworpen. We identificeren ieder apparaat en technische informatie moeten we op de juiste manier opslaan. Als er ook maar iets niet klopt, mag je niet produceren en loopt het project vertraging op.” vertelt Catharina.

Catharina draagt bij aan de uitbouw van het pand van Janssen Biologics.

Catharina draagt bij aan de uitbouw van het pand van Janssen Biologics.

Van nieuw Feyenoordstadion tot planning van projecten en tenders

Voor Catharina is Jelmer het eerste bedrijf waar ze aan de slag ging na haar afstuderen. Ze kwam met Jelmer in contact tijdens de civiele bedrijvendagen van TU Delft in 2017 en er was gelijk een match. “In het talentontwikkelprogramma is zo goed nagedacht over alle skills die je als young professional nodig hebt. Dat was precies waar ik naar op zoek was. Het was geen traineeship gemaakt ‘omdat elk bedrijf ineens een traineeship moest hebben’, maar een uniek talentontwikkelprogramma.” Inmiddels zit alweer in haar derde Jelmer-jaar. “Legaal jobhoppen”, noemt Catharina het driejarige traject. Ze geeft alle nieuwe Jelmers dan ook de tip om alle kansen die je krijgt, te pakken. “Ga ervaren hoe het bij verschillende business partners is, nú heb je de kans om in korte tijd bij verschillende bedrijven te werken en alle kanten van de tafel te ervaren.”

Twee jaar geleden begon Catharina als adviseur risicomanagement bij het Ingenieursbureau van gemeente Rotterdam, “daar zat ik ineens bij een financiële sessie die ging over de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion. Ik maakte hier letterlijk en figuurlijk de publieke kant van het (werk)veld mee.” Na de gemeente Rotterdam volgde grote aannemer Boskalis. Hier ging Catharina aan de slag met de planning van projecten en tenders. “Ik maakte daar het operationele detailniveau mee. Dicht op de bouw. Als er iets veranderde in de bouw, moest ook de planning omgegooid worden. Ik zorgde er telkens voor dat alle logistieke zaken op elkaar aansloten in de tijd.” Dankzij haar werkzaamheden bij de drie business partners, heeft Catharina veel ervaring opgedaan in uiteenlopende facetten van het werkveld.

Bij Qirion werkt Florian nauw samen met Victor Messelink, Projectmanager bij DHM infra.

Werk en privé komen samen

In het programma van Jelmer is veel aandacht voor je ontwikkeling en leer je veel over jezelf. Zo trainen we de soft-skills, kijken we naar krachten en drijfveren en leer je deze bewust in te zetten. Hoe houd je bijvoorbeeld je hoofd koel in een stresssituatie vlak voor een deadline? Of wat doe je als de samenwerking met collega’s niet verloopt zoals gehoopt? Je oefent hoe je in dit soort situaties het beste kunt reageren en ervoor zorgt dat het eindresultaat niet in gevaar komt.

Op dit moment is de lichting van Catharina bezig met het behalen van de PRINCE2-certificering; een projectmanagementcursus. “Ik ben blij dat we, naast de ontzettend waardevolle inhoudelijke cursussen en certificeringen, ook de communicatieve kant behandelen. Zo organiseerde Jelmer trainingen met een acteur waarbij we verschillende casussen uit het eigen werkveld voorgeschoteld kregen. We konden situaties waar we de week ervoor bij de business partner tegenaan liepen, behandelen tijdens de training met de acteur. Dit deden we in een ontspannen setting, waardoor je de ruimte kreeg en durfde te nemen om alles aan bod te laten komen. We leerden aan de hand van concrete voorbeelden beter samenwerken met mensen die bijvoorbeeld anders denken of in elkaar zitten dan jijzelf”, legt Catharina uit. Dankzij al deze trainingen komt Catharina niet alleen op de werkvloer beter tot haar recht, “ook privé heb je genoeg situaties waarvan je ineens denkt: ‘maar dáárom ging dat gesprek niet goed.’ Ik kan zelf wel een enthousiaste spring in ’t veld zijn, maar daar kan iemand anders ook terughoudend op reageren.” vertelt Catharina.

Van zwemjuf naar senior projectmanager

Catharina is trots dat ze mag werken voor een organisatie als Jelmer. “Je herkent ons aan onze openheid en nieuwsgierigheid. Tegelijkertijd blijven we kritisch en eerlijk. Ik ben trots dat ik onderdeel ben van zo’n team.” Ook is ze blij met het familiegevoel dat ze binnen Jelmer, maar ook bij Plan B ervaart. “Net als bij Jelmer, ben ik bij Plan B echt onderdeel van het team. Ik werk via hen bij Janssen Biologics, maar als het project bij Janssen is afgerond, of het traject bij Jelmer loopt af, hoop ik mijzelf bij Plan B verder te kunnen ontwikkelen.” Over een aantal jaar hoopt Catharina te zijn doorgegroeid tot senior projectmanager. “Eentje die complexe projecten oppakt, mensen kan verbinden en in stressvolle situaties de rust kan bewaren, een stapje terugdoet en zegt: ‘zo gaan we dit doen.” 

Catharina merkt dat ze, dankzij het driejarige talentontwikkelprogramma, erg gegroeid is. “Jelmer heeft mij geholpen om mondiger te zijn. Ik heb geleerd erop te vertrouwen dat bedrijven mij in het team willen omdat ík de professional ben. Zo mag ik me dus ook gedragen. Luisteren, samenvatten en doorvragen, daar ben ik nu een stuk zekerder van dan 2,5 jaar geleden.” Op de vraag of Catharina zichzelf een échte Jelmer voelt, is het antwoord een volmondige ‘Ja!’. “Jelmer voelt voor mij als een warm bad.” Over (zwem)bad gesproken: vroeger wilde deze enthousiaste projectmanager in spé, zwemjuf worden. “Ik kan ook niet wachten tot de zwembaden weer open mogen. Helaas heb ik daar, ondanks dat ik bij Janssen Biologics werk, geen invloed op,” lacht ze. “Toen maandag 16 maart de intelligente lockdown van start ging, ben ik ’s avonds nog gauw naar de hobbywinkel gerend voor een schildersezel en penselen. Nu leg ik net de finishing touch aan een schilderij van een schip op zee voor mijn opa.” En hoewel Catharina op dit moment veel voldoening haalt uit schilderen, mist ze het sociale leven. “Ik houd van koken en vind het leuk om etentjes voor vrienden te organiseren. Vooral het organiseren, dat zit echt in mij. Maar een uitgebreid diner voor één vriendin organiseren, voelt toch anders. Het blijft waardevol, maar de afwisseling met grotere groepen mis ik toch. Ik houd het voorlopig bij online diners en mijn dagelijkse Ommetje* met Erik Scherder.” Voor vandaag kwam Catharina aan haar punten, tijdens ons gesprek maakte ze een ommetje om de Kralingse Plas.

* Ommetje is een app van de Hersenstichting, ontwikkelt in samenwerking met Erik Scherder. Via deze app kun je punten behalen door een x-aantal ommetjes per dag of week te maken. Zo kom je in de coronatijd toch aan je beweging. Ook Jelmer heeft een team in de app. Zo stimuleren de Jelmers elkaar fit en aan de wandel te blijven.


1000pxl 308A5499.jpg

Catharina de Jong
25-01-1993

TU Delft

BSc Bouwkunde

MSc Construction Management Engineering

Business Partners:

  • Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam

  • Boskalis

  • Plan B | Janssen Biologics



FOOTER ARTIKELS.png