VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

paul steeneken

 
308A6460 nieuwe header.jpg
 
 

Nederland, fietsland. Ons nationale vervoersmiddel staat bij (bijna) elk huishouden in Nederland te pronken. In de schuur, in de tuin of zelfs aan de muur. De fiets hoort nou eenmaal bij ons. Hoe komt het dan toch dat we ons stalen ros nog zo weinig als essentieel vervoersmiddel zien? Met de fiets naar school is logisch, maar met de fiets naar kantoor? Na de studententijd is de auto toch ineens een stuk aantrekkelijker. We zien de fiets niet meer als voor de hand liggend vervoersmiddel en dat terwijl het anno 2021 tijd is om mobiliteit te verduurzamen. De makkelijkste optie blijkt dan toch de fiets. Paul Steeneken, derdejaars Jelmer Young Professional, werd tijdens zijn scriptie besmet met het fietsvirus.

 

Fietsstad Groningen

Paul groeide op en studeerde in de studentenstad van het Noorden; voor ons gesprek reizen we dan ook af naar Groningen. Dé fietsstad van Nederland. Nergens ter wereld fietsen, relatief gezien, zoveel mensen als in Groningen. Maar liefst 60% van alle verkeersbewegingen gebeurt op de fiets. “Probeer daar maar eens structuur in te krijgen.”, lacht Paul. Als Paul in 2011 de open dag van de Rijksuniversiteit Groningen bijwoont, trekt de opleiding technische planologie zijn aandacht. “Ik was altijd een enorme ‘aardrijkskundegek’, maar niet op het gebied van vulkanisme en windrichtingen. De inrichting van de stad was meer mijn ding.”, legt Paul uit. Niet vreemd dat hij zich jaren later nog steeds verdiept in de inrichting van de Nederlandse steden. “Ik hield me nooit écht bezig met de fiets behalve dan dat ik op de fiets door Groningen racete, maar tijdens mijn scriptie ben ik de fietswereld ingezogen. Zelfs zover dat ik nu heel sullige weetjes kan vertellen over de fiets en de inrichting van de stad.”, vertelt Paul lachend. We naderen, voor kenners, de Vismarkt. Hier zorgen de fiets, voetganger en scooter dag in dag uit voor een gestructureerde chaos. “Hier kun je bijvoorbeeld aan de legging van de straatstenen zien dat dit de eerste locatie was waar de kenmerkende gele stenen uit de binnenstad werden gelegd. Zie je daar dat testpatroon?”, lacht Paul. “Het zijn een soort proefvakken van drie soorten nieuwe gele stenen. Zo konden ze beslissen welke het beste waren.”

Match op het eerste gezicht

Na zijn scriptie en het afronden van zijn studie is voor Paul de tijd daar om zijn opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Met zijn kenmerkende enthousiasme vliegt Paul ook deze fase aan. Helaas, maar uiteindelijk gelukkig, was er op dat moment geen werk te vinden in Groningen. De trotse Groninger keek elders verder. “Van een vriend, ook een Jelmer Young Professional, had ik al wel eens gehoord over het Talentontwikkelprogramma. Vooral de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling sprak me aan. Niet alleen de harde kennis maar júist ook de soft skills. Dat vind ik ontzettend belangrijk.”, legt Paul uit. Als hij uiteindelijk voor een kennismaking op bezoek gaat bij Jelmer, is het direct duidelijk. Voor de vorm dacht hij nog een dag na over het aanbod, “maar toen ik bij Jelmer binnenkwam wist ik binnen vijf minuten: dit is het.” Paul vertelt dat hij iemand is die denkt álles te kunnen. Alle ballen hooghouden en alles aangrijpen, want je bent jong en het voelt alsof je je moet bewijzen in het werkveld. “Tijdens mijn studie ben ik mezelf daarin behoorlijk tegengekomen.” Paul vertelt dat hij tijdens zijn studie een jaar uit de running is door een burn-out. Een veelvoorkomend probleem onder jongeren. “Ik dacht dat ik alles wel kon, maar dat bleek toch anders. Vandaar dat persoonlijke ontwikkeling bij mij zo hoog in het vaandel staat. Afgelopen maand merkte ik het weer. Ik moest een plan opleveren voor mijn huidige opdracht en dacht ‘dat kan ik wel'. Vanuit mijn enthousiasme wilde ik mijn opdrachtgever niet teleurstellen, ook al wist ik dat ik misschien nog niet de juiste kennis had om dit plan te schrijven. Toen ik het plan uiteindelijk voorzien van enorm veel commentaar terugkreeg, was dat even slikken. Doordat ik geen 'nee' durfde te zeggen, niet op tijd hulp vroeg en een te grote broek aantrok, ontstond er juíst teleurstelling; bij de opdrachtgever én bij mezelf.”, vertelt Paul. “Het is zo fijn om dan met iemand van Jelmer te praten en te merken dat ze je begrijpen. Het is niet even vlug tussen de bedrijven door, maar de talentmanagers nemen echt tijd voor je. Niet zoetsappig, ze houden je een spiegel voor waarmee ze je met je neus op de feiten drukken. Juist door die confrontatie word je sterker.”

Bij Qirion werkt Florian nauw samen met Victor Messelink, Projectmanager bij DHM infra.

Verbinden op en met de fiets

Ook tijdens het Jelmer traject blijft Paul in de fietswereld. Bij zijn eerste business partner CROW begon hij als kenniswerker van het team mobiliteit fiets & voetganger. Op dit moment werkt Paul bij zijn tweede business partner APPM Management Consultants als adviseur mobiliteit. Paul houdt zich bezig met de ontwikkeling van hoogwaardige fietsroutes in de metropoolregio Rotterdam -  Den Haag (MRDH). Het doel is aantrekkelijke fietspaden te ontwikkelen om steden en dorpen met elkaar te verbinden, waar comfort belangrijk is en de fiets vaker voorrang krijgt.

 “Ja, wéér die fiets.”, lacht Paul. Keer op keer blijft het stalen ros terugkomen in Paul zijn carrière. “Maar ik wil straks ook wel iets nieuws,” legt hij uit. “Toen ik bij Jelmer begon, had ik mijn loopbaan heel duidelijk uitgestippeld. Jaar 1 wilde ik zus, jaar 2 zo en jaar 3 dan weer anders. Ik kan je vertellen: dat liep vanaf dag één anders.” Naast de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is Paul ook betrokken bij Tour de Force, een samenwerkingsverband tussen overheden en maatschappelijke organisaties door heel Nederland. “Hierin vorm ik, samen met een collega, de spil in het thema ‘Fiets in de Stad’. Vanuit verschillende hoeken komen er vragen bij ons terecht over het thema, die leg ik neer bij de stakeholders en andersom. We faciliteren het gesprek en verbinden betrokken partijen met elkaar.” Dat de fietswereld klein is, blijkt ook nu. Via APPM en Tour de Force is Paul ook weer in contact met zijn eerste business partner CROW. Vanuit een andere positie in het peloton, maar niet minder betrokken. “En dat is heel fijn, want afscheid nemen vind ik lastig en nu ben ik toch weer in contact met oud-collega’s.”

Familie Jelmer; thuiskomen in Utrecht

Heb je het over Jelmer, dan heb je het over enthousiaste, betrokken young professionals. Zo ook Paul; tijdens ons gesprek vertelt hij dat hij, wanneer er nieuwe Jelmers in het team komen, er áltijd voor zorgt dat hij in de eerste week minstens één dag op kantoor is. “Je wilt ze toch welkom heten in het warme bad. Beter gezegd: de Jelmer familie. Dat is voor mij heel belangrijk.”, legt Paul uit. “Toen we een tijd geleden online Ranking the Jelmer hadden georganiseerd, werd de vraag gesteld wie de meeste koffie drinkt. Ik was door iedereen op nummer één geplaatst. Dat verbaasde mij: ‘zoveel koffie drink ik toch niet’?, dacht ik.”, lacht Paul. “Maar, het argument was dat ik altijd met koffie in mijn hand te vinden ben. Ik ben heel betrokken en wil altijd een praatje maken met collega’s. Dat gebeurt nou eenmaal bij de koffieautomaat.” Het drie jaar durende talentontwikkelprogramma van Jelmer zorgt ervoor dat je bij drie verschillende business partners de sfeer kunt proeven. Daarnaast brengt het traject je ook een uitgebreid sociaal netwerk waar je in je loopbaan altijd uit kunt putten. Niet alleen een netwerk aan Jelmers, maar ook collega’s die je bij business partners ontmoet. Het traject is intensief maar levert ontzettend veel op. In drie jaar stomen we je klaar voor het grote werk. Ik zie nu al op tegen de dag dat ik afscheid moet nemen bij Jelmer en dat ik deze familie ga verlaten. Gelukkig duurt het nog even en kan ik nog een jaar wennen aan en me voorbereiden op het idee en de afscheidsbrief.”, lacht Paul.


Ben jij net als Paul op zoek naar een talentontwikkelprogramma waar de focus ligt op persoonlijke groei? Paul kijkt ernaar uit om een kop koffie met je te drinken!


800 sitePaul.jpg

Paul Steeneken
28-08-1991

BSc Technische Planologie, Rijksuniversiteit Groningen

MSc Environmental and Infrastructure Planning, Rijksuniversiteit Groningen

Business Partners:

  • CROW - Kenniswerker Team Mobiliteit en Team Fiets & Voetganger

  • APPM Management Consultants - Junior Adviseur Mobiliteit