VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

jasper snoeren

 

Niet alleen het talentontwikkelprogramma van Jelmer is heel afwisselend, ook in het werk bij de business partners van Jelmer is geen dag hetzelfde. Jasper Snoeren werkt als Jelmer Young Professional bij het Ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam. In het epicentrum van de Zuidas, werkt hij dagelijks aan de gebiedsontwikkeling van twee van de twaalf deelgebieden van de wijk. Hoe dat hem vergaat én hoe hij zijn Jelmer-skills daar benut, lees je in dit verhaal.

 

Iedere meter is kostbaar

Als assistent-projectleider werkt Jasper aan de gebiedsontwikkeling van een van de drukste gebieden van onze hoofdstad: de Zuidas. De functie is zo breed, dat Jasper ’s ochtends meestal niet weet wat hij ’s middags gaat doen. “De ene dag houd ik me als een bioloog bezig met verschillende groenvoorzieningen of het bestrijdingsplan van de Japanse Duizendknoop en de andere dag overleg ik met verschillende nutspartijen over een gebied dat wordt teruggegeven aan de gemeente na een periode van bouwen”. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden gaat gepaard met het functievrij en weer woonrijp maken van bestaande of nieuwe kavels voor herontwikkeling of nieuwbouw. Dit houdt in dat alles wat er onder en boven de grond ligt, zoals kabels, leidingen en overige obstakels, wordt verplaatst, zodat de ontwikkelaars en aannemer kunnen starten met de bouw van een nieuw project. Of in het geval van het woonrijp maken: na een bouwperiode geeft de ontwikkelaar het werkterrein terug aan de gemeente en vanaf dat moment kan de ondergrondse- en maaiveldontwikkeling plaatsvinden. Jasper en zijn team zorgen er dan voor dat kabels en leidingen onder de grond op een logische en veilige manier worden gelegd én dat het gebied boven de grond functioneel, maar ook kwalitatief hoogwaardig wordt ingericht. Moeten we nog iets veranderen aan de groenstroken? Zijn er belemmeringen tijdens de werkzaamheden die voor opstoppingen in het verkeer kunnen zorgen? “In zo’n hectische omgeving als de Zuidas is elke meter en elke verbinding kostbaar. Daarom is het belangrijk dat alle betrokken partijen weten wat er speelt. Een korte onderbreking in telecom, elektra, water en of warmte kan grote gevolgen hebben en dat wil niemand.”

Het veld in

Tijdens zijn studie kwam Jasper in aanraking met veel verschillende facetten van het vak. Wat uiteindelijk de doorslag gaf, was het feit dat Jasper veel ‘in het veld’ ging werken. Niet alleen in zijn studie was dat een vereiste, ook in zijn werk nu. “Ik heb veel afwisseling nodig in mijn werk. Daarom houd ik me met zoveel mogelijk dingen bezig.”, vertelt Jasper. Naast zijn werk bij de twee deelgebieden op de Zuidas maakt Jasper ook deel uit van de stuurgroep Kabels en Leidingen. “Met deze stuurgroep overleggen we maandelijks over alle nutsvoorzieningen in de Zuidas en wat voor werkzaamheden er in de toekomst gaan spelen. De deelnemende partijen weten zo van elkaar wat er speelt en of ze ergens rekening mee moeten houden in het werk. Niet alleen in zijn werk wil Jasper zoveel mogelijk meemaken, ook privé. 

Tegen intense hikes of het beklimmen van hoge bergen zegt hij geen nee. Hoe avontuurlijker, des te vlugger Jasper erbij is. “Maar het beklimmen van de Cotopaxi doe ik denk ik niet zo snel nog een keer.”, lacht Jasper. De Cotopaxi in Ecuador, ook wel ‘de nek van de maan’ genoemd, is de enige plek op de wereld waar je ijs vindt op de evenaar. Avontuurlijk is deze young professional altijd geweest. Vandaar dat hij koos voor de bachelor Technische Aardwetenschappen en master Geotechniek aan de TU Delft. Een studie met veel veldwerk. Jasper kwam hierdoor in Italië, Noorwegen en op veel meer plekken. Telkens weer de uitdaging opzoeken, het is kenmerkend voor de ambitieuze young professional. In zijn werk zoekt Jasper letterlijk én figuurlijk ook alles tot op de bodem uit. Of het zijn enthousiasme is of nieuwsgierigheid? “Ik denk een gezonde combinatie van beide.”, lacht Jasper.

Werken aan je zelfvertrouwen

Na zijn studie was Jasper er helemaal klaar voor om zijn kennis toe te passen in de praktijk. Maar; middenin de Corona pandemie een baan vinden, is niet zomaar gedaan. “Er waren weinig bedrijven die starters een baan durfden aan te bieden. Ook traineeships waar ik me voor aanmeldde, werden gecanceld.” Dat zorgde er zelfs bij Jasper voor dat de positiviteit er op een gegeven moment een beetje uit was. “Gelukkig kwam ik in aanraking met Jelmer. Ik was eigenlijk direct enthousiast over het talentontwikkelprogramma, zeker omdat ik nog twijfelde welke kant van de sector ik op wilde. Met de kennis van nu weet ik zeker dat Jelmer dé partij is om voor te gaan werken als je nog niet precies weet wat je wilt en dit wilt onderzoeken”, legt Jasper uit. 

In het talentontwikkelprogramma van Jelmer krijg je in drie jaar alle facetten van de branche mee. Elk jaar werk je bij een andere business partner op het gebied van infrastructuur, bouw, water, ruimte en energie. In deze drie jaar doe je zoveel ervaring op, dat je uiteindelijk klaar bent ‘voor het echte werk.’ “Toen ik een baan aangeboden kreeg bij Jelmer voelde ik me vereerd. Ze gaven heel eerlijk aan dat ze op dat moment nog niet direct een partij hadden waar ik aan de slag kon, maar ze hadden zoveel vertrouwen in mij dat ik toch aan boord mocht komen. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.” En ook tijdens de trainingen van Jelmer wordt gewerkt aan de zelfverzekerdheid van Jasper en zijn groepsgenoten. We krijgen casussen voorgeschoteld of nemen zelf een voorbeeld uit ons werk mee. Die behandelen we dan met een acteur en onze Jelmer lichting. Vaak kom je er dan achter dat je eventuele problemen te groot maakt en dat je twijfels nergens voor nodig zijn. Door met mijn collega’s bij Jelmer veel te praten over het werk en gedrag op de werkvloer, weet ik nu dat ik veel zekerder over mijn werk mag en kan zijn.” 

Jezelf leren kennen

In het ontwikkelprogramma van Jelmer leer je jezelf kennen. Je komt erachter wat je sterke punten zijn en hoe je die kan vertalen naar je werk. Niets is zo lastig als je weg vinden in de wereld van professionals en het is als starter soms best spannend. En dat mag het ook zijn! Bij Jelmer word je klaargestoomd om de wijde wereld in te gaan. En als je dan uitvliegt na die drie jaar, weet je één ding zeker: ik doe het goed.


Ben jij bijna of recent afgestudeerd en wil je de wereld van infrastructuur, bouw, water, ruimte of energie verkennen? Neem dan eens contact op met Eva Hilbrands. Wie weet is het talentontwikkelprogramma van Jelmer iets voor jou!


Jasper Soeren
22-11-1993

TU Delft

MSc  Geotechniek

BSc Technische Aardwetenschappen

Business Partners:

  • Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau | Assistent Projectleider Zuidas