BLOG JELMER | 29 april 2025

Kennissessie track energietransitie:

Van netcongestie naar kansen voor een duurzaam energiesysteem met EV’s

 
 
 
 

Begin april had Jelmer de mogelijkheid om met de energietransitie track van Jelmer langs te gaan bij het hoofdkantoor van Kia Nederland. Daar hebben we een kijkje gekregen in de bemoedigende toekomst voor mobiliteit in relatie tot de energietransitie, onderwerpen waar we als Jelmers in onze dagelijkse werkzaamheden ook aan werken. De focus van de sessie lag op de rol van elektrische voertuigen (EV’s) in de energietransitie, en hoe zij niet alleen de uitdaging van netcongestie kunnen helpen verlichten, maar zelfs als krachtige tools kunnen dienen voor het instandhouden van een duurzaam energiesysteem.

 
 
 
 
 

EV’s als mogelijke oplossingsrichting voor netcongestie

Traditioneel worden EV’s vaak gezien als de oorzaak van netcongestie, vooral wanneer het gaat om het gelijktijdig opladen van voertuigen tijdens piekuren (17.00-20.00). Maar er is een verschuiving gaande: EV’s kunnen d.m.v. slimme laad strategieën en nieuwe technologieën ook een oplossing zijn voor dit probleem. Hoe?

  • Pauzeren van laadpalen tijdens piekmomenten: Door laadpalen tijdelijk te pauzeren wanneer het net het zwaarst belast wordt, kunnen we helpen de belasting te verdelen.

  • Slim laden: Het idee van slim laden houdt in dat je laadt op de meest gunstige momenten binnen de tijdspanne van aankomst en vertrek, dit kan op basis van de prijs of op basis van vraag en aanbod. Dit zou kunnen leiden tot lagere kosten en een meer gebalanceerd gebruik van het elektriciteitsnet.

  • Bi-directioneel laden: Voertuigen die naast opladen ook de mogelijkheid hebben om energie terug te leveren aan het net.

Bi-directioneel laden: Meer dan alleen opladen

Bi-directioneel laden stelt voertuigen in staat om niet alleen energie op te nemen, maar ook energie terug te leveren aan het netwerk. Dit biedt veelbelovende kansen, zowel voor de eigenaar van het voertuig als voor het bredere energiesysteem.

  • Aan huis: De eigenaar van een EV kan energie opslaan wanneer deze beschikbaar (of goedkoper) is, zonder extra kosten. De auto fungeert hier als mobiele batterij voor de eigenaar. Dit biedt meer flexibiliteit en zelfvoorziening.

  • Aan netbeheerders: EV’s kunnen fungeren als een buffer voor netbeheerders, door opgeslagen energie terug te leveren aan het (lokale) net op momenten van hoge vraag, waardoor de druk op het net vermindert.

  • Aan energieleveranciers: Er ontstaat een nieuw verdienmodel voor EV-eigenaren, waarbij zij via een slimme samenwerking met energieleveranciers energie kunnen verhandelen en beheren.

  • In noodsituaties aan het hoogspanningsnet: In geval van storingen of spanningsproblemen op het net kunnen EV’s als noodvoorziening dienen, door energie terug te leveren om het net stabiel te houden.

De uitdagingen: Ketensamenwerking en investeringen 

Hoewel de voordelen van EV’s en bi-directioneel laden duidelijk zijn, is er een aanzienlijke uitdaging: de afstemming met de gehele keten en de koppeling van informatie en informatiesystemen. Het blijft een "kip en ei"-probleem: wie begint eerst met de investering in infrastructuur, technologie en systemen om deze mogelijkheden daadwerkelijk te realiseren? Kia zet hier nu met andere koplopers eerste stappen in, Kia als service-provider voor auto-eigenaren. Het succes van bi-directioneel laden en andere innovaties in de energietransitie hangt af van samenwerking tussen voertuigproducenten, netbeheerders, energieleveranciers en de (regionale)overheid.


 
 

Heb je de behoefte om jouw ervaringen met slimme laadoplossingen of bi-directioneel laden te delen? Of wil je nog eens verder sparren over de mogelijkheden die dit biedt voor andere projecten? Neem contact op met één van Jelmer’s young professionals!

 

LEES OOK:
Stedelijke transformatie: duurzaam
en leefbaar doen we met elkaar