Energietransitie

 
iStock-1304568309 2500pxl.jpg
 
 

Energie is een van de eerste levensbehoeftes. Zonder energie geen functionerende samenleving. En met alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen neemt onze behoefte aan energie steeds verder toe. Tegelijkertijd zijn fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk én willen we voorkomen dat onze toenemende energiebehoefte de wereld schaadt. Gelukkig bestaan er alternatieve en duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water en zijn er talloze vernieuwende technieken om energie uit deze bronnen te winnen.   

 

 

Hoewel deze vernieuwende technieken zich al hebben bewezen in talloze proeftuinen, omvat de energietransitie meer dan slimme technieken en innovatieve oplossingen. Om de Sustainable Development Goals te behalen en ervoor te zorgen dat we in 2050 daadwerkelijk CO2-neutrale steden hebben, moeten we namelijk ook bedenken hoe we die duurzame energiebronnen integreren in onze manier van leven. Hoe implementeren we de energietransitie organisatorisch, juridisch, beleidsmatig én financieel in onze samenleving? De antwoorden op die vragen zijn complex, meerledig en zeker niet alleen technologisch van aard. Bovendien hebben we in veel gevallen simpelweg nog geen pasklaar antwoord. Toch hebben we geen tijd te verliezen, als we van de energietransitie een succes willen maken. Om te voorkomen dat oplossingen te lang op zich laten wachten, móeten we anders kijken, anders denken en anders samenwerken. En dat vraagt lef, doorzettingsvermogen en organisatiekracht.

Verbinden om te versnellen 
Zo is het van het allergrootste belang om de verbinding met elkaar op te zoeken en begrip te krijgen voor elkaars belangen en disciplines. Ervoor te zorgen dat de mensen die het beleid maken óók de techniek begrijpen – en dat de technici de belangen van beleidsmakers begrijpen. Ook moeten we ervoor zorgen dat overheden en marktpartijen niet tegenover, maar naast elkaar staan in de uitdagingen die we hebben. Dat we elkaars kennis en kunde erkennen en benutten, ten gunste van ons gezamenlijke doel.  

Energie steken in de energietransitie 
Binnen het Jelmer Impactprogramma Energietransitie werken young professionals vanuit uiteenlopende achtergronden en verschillende disciplines aan de energietransitie. De jonge talenten krijgen de kennis en vaardigheden aangereikt die ze nodig hebben om de energietransitie verder te brengen. Naast de nodige inhoudelijke (basis)kennis over energie, projectmanagement en systeemdenken, leren ze aan de hand van sociale vaardigheden hoe ze verandering kunnen initiëren en organiseren. Door middel van trainingen en masterclasses leren zij anderen te motiveren, te mobiliseren en om de kennis en vaardigheden van uiteenlopende professionals aan elkaar te verbinden. Jelmer Young Professionals zijn zowel inhoudelijk als communicatief sterk en kunnen bovendien het overzicht bewaken. Dat zorgt ervoor dat ze niet alleen een verbindende sleutelpositie vervullen binnen hun huidige werkzaamheden, maar dat ze uitgroeien tot de zelfbewuste leiders, adviseurs en experts van de toekomst. Energieprofessionals die niet alleen werken aan de energietransitie, maar hem ook – samen met anderen – weten vorm te geven.    

 
 
Jelmer Young Professionals kijken vanuit verschillende perspectieven naar de energietransitie. Doordat ze aan meerdere kanten van de tafel zitten, begrijpen ze de uiteenlopende belangen, kunnen ze beter samenwerken en leggen ze snel verbinding met de andere partij
— Willemijn van Zijl
 

 

Willemijn van Zijl

Proces Adviseur Team Process Management | Vattenfall

In het team Process Management draag ik bij aan het ontwerp en de implementatie van procesbeheer binnen Operations & Maintenance Delivery Offshore Wind van Vattenfall. Mijn inzet richt zich op het optimaliseren van operationele processen en het gestandaardiseerd vormgeven van werkwijzen binnen procesmanagement.


Flip Steenbrink

Adviseur Energietransitie | APPM Management Consultants

Via verschillende projecten werk ik in het team Energietransitie aan alle drie de expertises van APPM: Beleid & Strategie, Bestuur & Organisatie en Projectmanagement. Zo heb ik mij in gezet voor het participatie & communicatie traject rond de uitvoering van het warmtenet in de Haagse Vruchtenbuurt. Momenteel ben ik actief bij de Gemeente Eindhoven waar ik met drie projecten bezig ben: Het Eindhovense klimaatcontract, een plan van aanpak voor zon op daken van bedrijven en een systeemvisie voor de energie-infrastructuur in 2050. De energietransitie interesseert mij enorm door zijn complexiteit, duurzame karakter en de noodzaak tot samenwerking. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij om de huidige situatie te verbeteren.


 

Nieuwsgierig naar het Jelmer Impact Programma - Track Energietransitie? Neem contact met ons op en ontdek hoe Jelmer een verfrissende, vernieuwende en versnellende rol kan spelen binnen jouw organisatie. Wil jij als young professional een rol spelen in de versnelling van de energietransitie? Neem contact op met Eva Hilbrands! evahilbrands@jelmer.nl

 
 

 

Energieprojecten
Projecten waar je energie van krijgt: bij deze business partners zetten Jelmer Young Professionals hun energie, kennis en vaardigheden in voor versnelling van de energietransitie.