VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

Ruben van Dijk

 

Vanwege het stijgende aantal inwoners op Bonaire, moet er een nieuw drinkwaterdistributiesysteem worden aangelegd op het Caribisch eiland. Een prestigieus project, waardoor Bonairianen zich de komende 15 jaar geen zorgen hoeven te maken over voldoende drinkwater. Ruben van Dijk werkt vanuit het impactprogramma van Jelmer als hydraulisch ontwerpadviseur bij Royal HaskoningDHV, de opdrachtnemer van dit uitdagende project. In dit verhaal vertelt hij over zijn rol bij Royal HaskoningDHV, zijn ervaringen met Jelmer én wat dit alles te maken heeft met het ondernemerschap.

 

EEN MOOIE START

Ruben zit momenteel in zijn derde Jelmer-jaar en volgt de Transitie Track Klimaatadaptatie & Water. We kunnen wel stellen dat hij de afgelopen jaren heel wat (werk)ervaring heeft opgedaan. Hij begon als transitiemedewerker bij De Bouwcampus, waar hij zich bezighield met emissieloos bouwen en ondergrondse infrastructuur. De bouwsector moet de transitie naar emissievrij bouwen versneld aangaan om de stikstofemissies vanuit de gebouwde omgeving terug te brengen. Ook wordt het in Nederland steeds drukker onder de grond, met name in dichtbebouwde steden. Om minimale overlast en uitstoot te waarborgen moeten we slimmer omgaan met bouwprocessen. Maar wat is er nodig voor deze transities? Hoe zorg je ervoor dat aannemers, bouworganisaties en belangenbehartigers uit de voeten kunnen met de verschillende bouwopgaves? Ruben bracht alle betrokken partijen aan tafel en zorgde dat zij met elkaar het gesprek aangingen. “Het was een mooie start van het Jelmer ontwikkeltraject.” 

DE AANNEMERSWERELD 

Vier maanden later was het tijd voor de volgende uitdaging. Ruben ging aan de slag bij één van de grootste aannemers in de waterwereld: GMB. Binnen de afdeling Waterkwaliteit & Installaties werkte Ruben als tenderschrijver en tendermanager. In tegenstelling tot bij De Bouwcampus was hij bij GMB vooral bezig aan de voorkant van projecten. Van het werven van projecten en klantbehoeftes achterhalen tot onderzoeken welke samenwerkingen met andere partijen daar dan voor nodig zijn. Ook stelde Ruben talloze voorstellen op. “Vanuit mijn rol kwam ik met veel verschillende specialisten in contact. Ik kijk terug op een fantastische ervaring.” 

DRINKWATERSYSTEEM OP BONAIRE 

Tegenwoordig zit Ruben in het team Hydraulica van Royal HaskoningDHV, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met drinkwater. "Drinkwater stroomt door persleidingsystemen middels zwaartekracht of pompen. Ik maak sommetjes over hoe dat water zo effectief mogelijk zijn weg vindt, met wat voor pompen, wat voor persleidingen en wat voor materialen.” Ook doet Ruben opdrachten voor de industrie - denk aan een drinkwatersysteem voor een fabriek in India. Daarnaast buigt de waterspecialist zijn hoofd regelmatig over drinkwatervraagstukken, zoals het hydraulische drinkwatersysteem op Bonaire.

Dat Ruben zo snel een buitenlands project mocht trekken had hij van tevoren niet verwacht. “Zodra het kan mag je bij Royal HaskoningDHV zelf aan de slag. Binnen de kortste keren zat ik in het vliegtuig naar Bonaire.” Wat hij daar precies moest doen? Het drinkwatersysteem op het Caribisch eiland is de afgelopen jaren niet voldoende meegegroeid met het aantal bewoners. “Door middel van oude tekeningen en talloze gesprekken met gepensioneerde Bonairianen met kennis van het systeem, heb ik een hydraulisch model opgezet van het waternetwerk. Ik heb verschillende groeiscenario’s uitgewerkt voor de komende 15 jaar om in kaart te brengen wat ervoor nodig is om het drinkwatersysteem te laten functioneren en de inwoners én toeristen van Bonaire van voldoende drinkwater te voorzien, nu en in de toekomst.”

AFRIKA 

Toen Ruben werd gevraagd om naar Bonaire af te reizen hoefde hij geen twee keer na te denken. Naast waterbeheer is er namelijk nog iets waar Ruben zijn hart sneller van gaat kloppen: reizen, en dan in het bijzonder door Afrika. Van Malawi en Zimbabwe tot Mozambique en Zuid-Afrika. Ruben heeft inmiddels bijna het hele continent gezien. Hij liep er drie stages en keerde ook tijdens zijn master meermaals terug voor onderzoeken. “Naast dat het fantastisch is om daar te zijn, is het misschien nog wel mooier dat je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden.” Of hij zichzelf er in de toekomst ziet werken? “Die mogelijkheid trekt heel erg aan mij. Maar de kriebel om zelf iets te starten, kriebelt misschien nog wel meer.”

ONDERNEMERSCHAP

Al van jongs af aan droomt Ruben namelijk van het ondernemerschap. Toch vond hij dat hij de sector eerst beter moest verkennen, voordat hij een bedrijf start. “Ik wilde weten hoe iedereen in de wedstrijd zit. Toen ik met Jelmer in aanraking kwam wist ik: het impactprogramma is daar perfect voor.” Ruben heeft er dan ook geen greintje spijt van dat hij voor het programma heeft gekozen. “Ik wilde mij specialiseren richting de technische kant van het water en heb dat dankzij de projecten bij business partners van Jelmer kunnen doen.”

“Extreme weersomstandigheden komen in Nederland steeds vaker voor. Hoe we hiermee omgaan is allesbepalend voor de leefbaarheid van ons land.” Binnen de Transitie Track is Ruben aan de slag gegaan met vraagstukken en uitdagingen rondom dit thema. “Ik heb vaardigheden aangereikt gekregen om als verbindende factor te kunnen fungeren tussen mensen, projecten, innovaties, beleid en processen. Ook heb ik geleerd dat door sneller, slimmer en efficiënter met elkaar samen te werken we kunnen zorgen voor een veilige, prettige en duurzame leefomgeving.”

SKILLSET VAN EEN JELMER 

Kortom, waardevolle ervaring die Ruben meeneemt naar zijn eigen onderneming. En dat niet alleen. De talentmanagers van Jelmer hebben Ruben erop leren vertrouwen dat hij het in zich heeft om een eigen bedrijf op te richten. “Na drie jaar werkervaring en talloze trainingen, weet ik dat ik dit kan, dat ik mijn weg ga vinden en ook met een eigen onderneming een bijdrage kan leveren aan klimaatadaptatie.” Wat voor onderneming Ruben gaat opzetten? Zijn ideeën lopen ver uiteen. Vanaf juni neemt hij daarom een aantal maanden de tijd om die ideeën verder vorm te geven. Tijdens het impactprogramma van Jelmer wordt er flink stilgestaan bij de skillset van een young professional. “Ik weet nu hoe ik mezelf moet presenteren, hoe ik mensen om me heen kan meenemen in wat ik denk en voel en hoe ik mijn verhaal het beste kan vertellen. Soft skills zijn de rode draad binnen het programma en als je het mij vraagt de meerwaarde van een Jelmer Young Professional.”


Ben je nieuwsgierig naar het Jelmer Impactprogramma? Neem contact op met Eva Hilbrands!


Ruben van Dijk

BSc International Land en Watermanagement - Wageningen University & Research

MSc Civil Engineering, Water Management - TU Delft

Business Partners:

  • De Bouwcampus | Projectmedewerker Emissieloos Bouwen

  • GMB | EMVI-schrijver/coördinator

  • Royal HaskoningDHV | Hydraulisch Ontwerp Adviseur