VERHAAL VAN JELMER ALUMNUS

rosalie van Dijk

Rosalie van Dijk (links) met haar Jelmer-protegé Eline Luijken voor het oude NS station van Delft.

Rosalie van Dijk (links) met haar Jelmer-protegé Eline Luijken voor het oude NS station van Delft.

 

Van student naar young professional bij Jelmer en van Jelmer naar rolmodel voor vrouwen in de techniek. Dit is het verhaal van Rosalie van Dijk, Projectmanager bij Dura Vermeer. In een relatief kort tijdsbestek beklom zij de carrièreladder. Achteraf gezien doordat ze een doel voor ogen had, wist welke keuzes daarbij gemaakt moesten worden én door altijd dicht bij zichzelf te blijven.

 

Gewoon jezelf zijn

Rosalie rondde in 2015 het Jelmer talentontwikkelprogramma af. Haar ervaring: “Het voelde als een speeltuin voor professionals.” Bij elke business partner belandde Rosalie aan een andere kant van de tafel en precies daarom vindt ze het traject van Jelmer ook zo waardevol. “Je maakt echt alle kanten van de sector mee en kunt daardoor goed besluiten en onderbouwen wat je wel en niet interessant vindt.” Rosalie behaalde haar Master in Architecture, Urbanism & Building Sciences aan de TU Delft, waarna ze eigenlijk nog niet goed wist wat ze daarmee wilde gaan doen. “Ik wist wél dat ik niet de architectuur in wilde.” Tijdens haar studie werkte Rosalie als student-assistent aan de faculteit bouwkunde. Toen er, direct na haar afstuderen, een positie als onderwijscoördinator vrijkwam, was de keuze snel gemaakt. Rosalie bleef werkzaam aan de faculteit. Achteraf, zegt zij, was dit een van de beste keuzes die ze kon maken.

Van het trambedrijf naar de rederij

Rosalie begon tijdens het talentontwikkelprogramma van Jelmer op de afdeling inkoop van het trambedrijf van de Provincie Utrecht. “Inkoop? Nooit iets mee gedaan.”, lacht Rosalie. “Op Google zag ik dat inkoop ‘alles was waar een factuur aanhangt’. Dat moest lukken.” En dus schreef ze een verbeterplan voor alle spoorgebonden infra. Rosalie legt uit dat ze, nu nog, graag nieuwe dingen uitprobeert en ook het liefst met beide handen aangrijpt. Ze houdt van vernieuwing. Van het trambedrijf ging Rosalie door naar adviesbureau APPM Management consultants. Dit onder de voorwaarde dat er direct een opdracht voor haar klaar lag. En dat was het geval. Rosalie werkte mee aan een nieuwe terminal van APM Terminals, een Deense rederij die op de Tweede Maasvlakte wilde uitbreiden. “Of ik alle processen op papier kon zetten zodat de vergunningen konden worden aangevraagd.” vertelt Rosalie. Ook daar dook ze weer in het project met haar kenmerkende enthousiasme. “Ik merkte daar pas echt goed dat ik me als vrouw in een mannenwereld bevind, wat ik overigens fantastisch vind.” Rosalie legt uit dat er, om afspraken rond te krijgen, met een vrouwelijke touch sneller meer te behalen valt. “Luisteren, weerleggen en opnieuw redeneren; ik was de verbinder tussen mijn collega’s en de douane. Ik bluste de brandjes in de gesprekken tussen de mannen uit de operatie en de douane.”

 
Chris poserend voor het gemeentehuis van Gouda, waarvan de karakteristieke gevel geïnspireerd is op een Goudse stroopwafel.
 

Bommetje van de springplank

In haar laatste Jelmer jaar komt Rosalie in aanraking met Dura Vermeer. Ze start in juli bij het bedrijfsonderdeel Grote Projecten. “Dat was echt het walhalla van de sector. De bagage die ik inmiddels had opgedaan over integraal projectmanagement en Best Value Procurement kon ik direct inzetten op een aantal projecten van Dura Vermeer.”, vertelt ze. Ze rondde het traject van Jelmer af en bleef bij Dura Vermeer. “Ik ben me er vaak niet van bewust, maar Jelmer is écht een springplank voor mij geweest. Zeker als je kijkt naar mijn carrièreverloop van de afgelopen jaren. Een springplank waar ik een bommetje vanaf heb gemaakt.” Inmiddels is Rosalie Projectmanager bij Infra Landelijke projecten bij Dura Vermeer. Begin 2021 is zij begonnen aan een nieuw project in samenwerking met Rijkswaterstaat; de Renovatie A12 IJsselbruggen, het eerste pilotproject waarin er via het twee-fasen proces wordt gewerkt. Daarnaast is Rosalie bestuurslid van het vrouwennetwerk EVA van Dura Vermeer dat laat zien dat ‘de bouw’ “echt niet zo’n mannenwereld is als iedereen denkt.” Samen met vrouwelijke collegae werkt Rosalie aan het zichtbaar maken en versterken van vrouwelijk talent en leiderschap in de bouw zodat de sector aantrekkelijker wordt om in te werken voor mensen met verschillende achtergronden.

Vertragen om te versnellen

In de wereld van nu is (bijna) alles gehaast. We rennen van hot naar her en als iemand vraagt hoe het met ons gaat, is het antwoord altijd: “Ja goed, druk hè!” Het is iets waar we trots op zijn. Hollen, vliegen, draven met een hijgende tijdsdruk achter je aan. Als je zoekende bent naar wat je wilt, en iedereen raast aan je voorbij met behaalde bachelor en masterdiploma’s, kan dat voor veel onrust en onzekerheid zorgen. “Als student ga je maar door, omdat je denkt dat dat zo ‘hoort.’ Het maakt niet meer uit of je je keuzes goed onderbouwt, als je maar binnen een x-aantal jaar bent afgestudeerd én een goede baan hebt.” Gedurende het gesprek komt Rosalie tot inzicht, “die 1,5 jaar na mijn afstuderen dat ik op de faculteit als onderwijscoördinator werkte en nog niet precies wist wat ik wilde gaan doen, heb ik met veel mensen gepraat. Praten over wat ik leuk vond, wat mensen bij mij zagen en wat anderen deden. Ik heb toen goed de tijd genomen om een keuze te maken. Dit was niet ‘normaal’, maar achteraf ben ik mezelf dankbaar dat ik die tijd genomen heb.” Tot ze bij Jelmer kwam was Rosalie vaak de jongste in groepen. Bij Jelmer liep ze, dankzij de 1,5 jaar ‘bedenktijd’ over haar toekomst, ineens voor op haar groepsgenoten. “Ik noem dat inmiddels vertragen om te kunnen versnellen. Doordat ik na mijn studie de tijd nam om na te denken en me te oriënteren, wist ik na 1,5 jaar heel goed waar ik ‘s ochtends mijn bed voor uit wilde komen.”

Doe wat je leuk vindt

Niet alleen op inhoudelijk werkgebied hielp het traject van Jelmer Rosalie. Ook haar soft skills heeft ze versneld ontwikkeld dankzij de trainingen die Jelmer haar bood. “Toen ik begon bij Jelmer was ik erg overtuigd van mijn ideeën en had ik nog niet door dat luisteren een hele belangrijke vaardigheid is. Ik was een eigenwijze spring in ’t veld,” lacht Rosalie, “maar dat is soms ook goed. Je bent en blijft ten slotte stuurman van je eigen schip en zelf verantwoordelijk voor waar je naartoe gaat. Dan is het soms wel eens nodig om eigenwijs te zijn.” Op de laatste terugkomdag van het talentontwikkelprogramma van Jelmer, moest iedereen opschrijven waar hij of zij over vijf jaar zou zijn. Rosalie komt tijdens ons gesprek tot de conclusie dat het nu zo’n zes jaar geleden is dat zij haar laatste terugkomdag had, “en op mijn briefje stond: projectleider van een groot project bij Dura Vermeer. Dat is toch aardig gelukt, al zeg ik het zelf.”, lacht ze. “Je onderbewustzijn is echt sterker dan je zelf beseft in het bewegen naar een doel. Ik heb na mijn afstuderen nooit concreet bedacht: ‘dát is mijn plan voor de toekomst’. Maar ik heb inmiddels wél zelf ervaren dat het helpt om datgene wat je wilt bereiken, op te schrijven.”, legt Rosalie uit. En dan, na het talentontwikkelprogramma van Jelmer, racet Rosalie naar de top. “Mensen vragen ook vaak hoe ik het allemaal doe, maar ik heb daar geen ander antwoord op dan jezelf blijven en doen wat je leuk vindt. Want dingen die je energie geven en waar je goed in bent kosten geen moeite en zijn domweg heel goed vol te houden.”


1000pxl308A8026.jpg

Rosalie van Dijk
Projectmanager bij Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten B.V.