Jelmer Denktank: hoe ontwikkel je een smart city?


Vanuit DHM houd ik mij bezig met de ontwikkelingen in ons werkveld op de lange termijn. Zo kijken we hoe de ontwikkeling van Smart City de openbare ruimte en onze rol daarin beïnvloed. Onderdeel van het werk is het bedenken van producten en diensten die aansluiten bij de ontwikkelingen en nu of in de toekomst in ons portfolio passen. 

Een groep van 7 Jelmers heeft de opdracht gekregen om in een designsprint een van de concepten verder uit te werken. De opdracht was om een manier te vinden waarbij gemeenten integraler naar vraagstukken in de openbare ruimte kijken. Hierbij moet de efficiency omhoog, meer datagedreven gewerkt worden, het moet mogelijk zijn voortgang te monitoren en hierover te communiceren. Vol enthousiasme zijn ze aan de slag gegaan. Het resultaat was verbluffend. De Sustainable Development Goals (SDG) van de VN vormen het universele begrippenkader waarmee integraal naar gemeentelijke opgaven wordt gekeken. Daaromheen is een tafel ontworpen waarop de Digital Twin van de stad 'draait', verschillende databronnen en modellen komen hier samen. Na 4 weken is de SDG Monitor gepresenteerd aan een gevarieerd publiek van specialisten op gebied van data, smart-city, projectmanagement, openbaar bestuur en digitale transformatie. De zaal was onder de indruk van het resultaat en heeft constructieve feedback gegeven op het door Jelmer gepresenteerde concept.

Met een van de Jelmers ben ik daarna aan de slag gegaan om op basis van de feedback een eerste concrete product uit te werken. Ik vind het mooi om te zien hoe zelforganiserend deze designsprint is opgepakt, welke verfrissende ideeën Jelmer biedt en hoe ze tot concrete uitwerking komen!

De door DHM ontwikkelde smart city toets is handig bij het bepalen hoe ‘smart’ jouw stad is.

De door DHM ontwikkelde smart city toets is handig bij het bepalen hoe ‘smart’ jouw stad is.

Duko JonkerJelmer