Symposium Jelmer | Rijkswaterstaat

In het prachtige LEF Future Center van Rijkswaterstaat in Utrecht, kwamen op 27 november 2019 zo’n 100 studenten, business partners, trainees van Rijkswaterstaat, Jelmers en oud-Jelmers samen. Eerst om te luisteren naar key speakers uit de bouw & infra, later om hun eigen ideeën de vrije loop te laten tijdens twee workshoprondes. Centraal thema: ketensamenwerking in een veranderende wereld en de rol van young professionals in dit vraagstuk. Wij van Jelmer staan namelijk te trappelen om die rol op te eisen. Wij zijn ambitieus, brengen nieuwe inzichten en zijn onbevangen. Het is van groot belang dat er naar ons wordt geluisterd en dat onze inbreng op waarde wordt geschat door de ancien régimes van onze sector. En wat blijkt? Die gedachten worden kennelijk breed gedeeld. Het vraagt echter om ‘een knieval’ van de gevestigde orde en dat zij ‘zelf de bereidheid hebben om weer te leren veranderen, zelf te veranderen, zelf te leren leren.’  Op die manier kan ketensamenwerking tussen jonger en ouder floreren. Op die manier kan Jelmer de hemel bestormen en kunnen de aanwezige marktpartijen en organisaties hun plekje aan het firmament veiligstellen voor de toekomst.

Een dwarsdoorsnede van de sector present in het LEF Future Center.

Een dwarsdoorsnede van de sector present in het LEF Future Center.

We zullen elkaar moeten blijven bevragen om elkaar beter te leren kennen. Zoekend naar dwarsverbanden binnen en tussen bedrijven en organisaties zullen wij tot de kern komen van samenwerking en zullen wij ‘samen impact maken’. Want ‘iedereen wil samenwerken’, zo luidde de conclusie van de dag. Her vergt nogal wat, toegegeven. Open communicatie, luisteren, veiligheid en vertrouwen. Grenzen opzoeken, minder oordelen, ‘het terugdringen van de menselijke zuurgraad’. Ga er maar aan staan. Desondanks putten wij volop vertrouwen en hoop uit de input van alle aanwezigen, nemen wij de opbrengst uit de workshops mee naar de werkplek en echoën de inspirerende woorden van de sprekers voort. 

We moeten ons realiseren dat samenwerking binnen de keten geen zero-sum game is. Dat dragende schakels niet zonder de ondersteunende kunnen. Oftewel: ‘Als we onthouden dat compassie en begrip voor anderen voor een win-win zorgen, zijn er eigenlijk geen verliezers.’ Een krachtige slotboodschap op een gloedvol eerste Jelmer-symposium.

Het panel bestond uit Tjeerd Roozendaal (Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat PPO), Geert-Jan van Oosterhout (Programma Directeur Dura Vermeer), Rogier Rijkers (Zakelijk Directeur CROW), Herman Kers (Manager Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau) …

Het panel bestond uit Tjeerd Roozendaal (Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat PPO), Geert-Jan van Oosterhout (Programma Directeur Dura Vermeer), Rogier Rijkers (Zakelijk Directeur CROW), Herman Kers (Manager Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau) en Robert-Willem Dol (Founder SOOP).

Nanne PolwijkJelmer