IMC Weekendschool: impact op ontwikkeling

Hoe tof is het als je via je werkgever de mogelijkheid krijgt om vanuit je werk echt impact te maken? Elk jaar zorgt Jelmer ervoor dat civiele techniek vertegenwoordigd wordt tijdens de IMC weekendschool. We geven dan les aan ijverige groep 8-ers die speciaal op hun vrije zondag nog naar school komen om te leren over verschillende vakgebieden. Aan ons de taak om ze te enthousiasmeren over een carrière in de bouw, infra of water management! 

Ik mocht het blok civiele techniek aftrappen met een les over “de stad van de toekomst”. Samen met mijn collega’s heb ik een afwisselende les voorbereid, waarin we met de kids gingen brainstormen over hoe de toekomst eruit ziet en hoe dat de stad zal beïnvloeden. Het is mij bijgebleven hoe negatief de kinderen denken over de toekomst, door kreten als “de wereld vergaat”, “er is helemaal geen natuur meer”, “er worden alleen maar huizen gebouwd zodat kinderen niet meer kunnen spelen” en “robots nemen de wereld over”. Het is niet niks waar deze jonge kinderen al mee geconfronteerd worden. Gelukkig zaten de kids vol positieve energie, wat goed naar buiten kwam toen we de straat op gingen om na te denken hoe Daalwijk er in de toekomst zou kunnen zien.

Er werden uiteenlopende ideeën gepresenteerd: van een ondergronds paradijs met trampolines en parken, tot veiligheidsrobots, afval robots op zonne-energie en parkeerrobots, die de auto’s op de daken konden vliegen. Zelf vond ik het heel bijzonder om eens voor de klas te staan. De kinderen reageerden heel goed op me terwijl ik vaak genoeg te horen kreeg dat het zeker niet altijd zo rustig was in de klas. Ik hoop dus dat ik een paar kinderen heb kunnen inspireren om over hun leefomgeving na te denken en hier zelf ook iets aan kunnen veranderen! 

Fototekst bijvoegen

Fototekst bijvoegen

Miriam de GraaffJelmer