IMC Weekendschool November 2020


 

Ook dit schooljaar was Jelmer verantwoordelijk voor een deel van het lesaanbod van de IMC weekendschool. De lessen die de Jelmers verzorgden stonden in het teken van ‘ Bouwkunde’: alles wat te maken heeft met het bouwen. Jelmer was hiervoor uitgenodigd om die zondagen te voorzien van een aantal leuke lessen met betrekking tot dit onderwerp. Uiteraard waren hier genoeg Jelmers warm voor te krijgen, aangezien het een toffe kans was om de 11/12 jarige leerlingen kennis te laten maken met iets dat de Jelmers dagelijks bezig houdt. Na de nodige voorbereidingen, inclusief rollenspel, was het tijd voor de eerste les: gebiedsontwikkeling.

De leerlingen werden meegenomen door hun buurt, en kregen de opdracht om het gebied na eigen beeld in te richten, rekening houdende met verschillende factoren en eisen. De week daarop kregen de leerlingen les in waterzuivering. Daar leerden ze welk pad het water moest afleggen om uiteindelijk bij ze thuis uit de kraan te stromen. Na een korte presentatie hierover mochten de leerlingen zelf een kleine waterzuivering installatie bouwen.

De derde les stond in het teken van materialen, de bijbehorende eigenschappen, en hoe en wat je er het beste mee kunt bouwen. De leerlingen deden onder anderen proefjes om de warmtegeleiding van een materiaal te bepalen. De laatste zondag maakten de leerlingen kennis met het bouwen van bruggen en maken van beton. De leerlingen leerden zo alles over het bouwen van bruggen, en bouwden met behulp van winegums en sate sticks hun eigen brug. In de middag werden de leerlingen geintroduceerd aan beton en de bijbehorende eigenschappen, waarna ze zelf beton gingen maken en dat gebruikten om hun eigen betonnen waxinelichthouder te bouwen. 

 
 

Hoewel de meeste Jelmers een week nodig hadden om weer bij te komen, was de voldoening groot. De leerlingen deden fanatiek mee met lessen, en waren enthousiast over de onderwerpen dat veelal werd geuit met een leerling die na afloop naar de ‘meester’ of ‘juffrouw’ liep om hem of haar te bedanken voor de leuke les. Uiteraard moest er af en toe wel een leerling even op zijn of haar plek worden gezet (letterlijk en figuurlijk), wat bij sommige Jelmers resulteerde in de openbaring van wat verborgen talenten. 

Al met al kijken de Jelmers en leerlingen terug op een aantal leerzame en leuke lessen, en zijn we er volgend jaar zeker weer bij!

 
Ruud Bokdam