De corona-lockdown bij Jelmer


 
Coronablog 4.jpg
 

De afgelopen maanden heeft de corona crisis zijn grip gehad op het leven bij Jelmer. De smart lockdown zette het werkleven op zijn kop: er moest plotseling vanuit eigen huis gewerkt en geleefd worden. Een onzekere tijd die vraagt om geduld. Maar bij Jelmer zit stilletjes wachten op betere tijden niet in onze aard, dus we kwamen al snel met een aantal leuke plannen om het nieuwe werken draaglijker te maken! Thuiswerken is voor sommigen al een uitdaging op zich. Daarnaast zijn sociale activiteiten helaas op de achtergrond geraakt; een gezellige borrel kan even niet meer. Sociale isolatie is voor ons ondenkbaar, dus wij stelden onszelf meteen de vraag: ‘’Hoe houden we ons jong talent vitaal en fit?’’. Niet lullen maar poetsen! Zo zijn er bijvoorbeeld ‘’walk & talks’’ opgezet met de Jelmers. Even buiten wandelen (op voldoende afstand!) om te horen hoe de situatie ze verging en wat Jelmer voor ze kon doen in deze gekke tijd.


 

Veel Jelmers liepen er tegenaan dat hun huis als werkplek toch minder goede faciliteiten had om ergonomisch verantwoord te werken. Daarom hebben we een aantal bureaustoelen van kantoor uitgeleend naar onder andere Jelmers in Den Haag, wat een mooi plaatje opleverde op het Binnenhof! Om de fysieke gezondheid verder te bevorderen kreeg bovendien iedere Jelmer een springtouw thuisgestuurd, met leuke filmpjes en fitte professionals als gevolg! Een gezond lijf is natuurlijk belangrijk, maar hoe houd je ook je brein vitaal en hoe blijf je productief in een lockdown? Dit is iets waar iedereen tegenaan loopt. Tijd voor HULP! En wel van een Jelmer-alumnus: Mariska van Rijswijk. Als lifestylecoach heeft ze de Jelmers meegenomen in een interactieve online training ‘vitaliteit en mindset’. In deze brein bootcamp legde zij de werking van ons brein uit, de invloed van stress, de hormonen die hierbij een rol spelen en hoe je hierin zelf voor verandering kunt zorgen. Ook gaf zij een aantal praktische tips voor het thuiswerken en over hoe je je productiviteit te verhogen.

Om ook aan de sociale behoeften van de Jelmers te voldoen, en natuurlijk om de gezelligheidsnorm te bereiken, hebben we een aantal online borrels georganiseerd, zoals een online bingo en een digitale kroegentocht. Tijdens dit laatste event sloofden een aantal Jelmers zich uit om hun eigen online kroeg neer te zetten, inclusief het nodige vertier. Zo kon er pictionary gespeeld worden, was er een pubquiz en zelfs een heuse karaokebar! Deze formule bleek een goed alternatief voor een real life versie en is zeker voor herhaling vatbaar.

De werving van nieuwe Jelmers gaat ondertussen onverminderd door. Er kan een hoop online, maar een echte ontmoeting was lange tijd niet mogelijk. Met de versoepeling van de maatregelingen kon er in juni eindelijk weer een recruitment event georganiseerd worden, om de potentiële Jelmers uit te ontmoeten. Het is uiteindelijk een hele mooie dag geworden waarin we elkaar, ondanks de 1,5 meter afstand, zeker beter konden leren kennen.

 
IMG_8032 (1).jpg
 

Door de versoepelingen van 1 juni werd ook het openbaar vervoer weer beter beschikbaar gesteld voor niet-noodzakelijke reizen. Daarbij kwam echter wel dat mondkapjes in het OV verplicht zijn geworden. Voor de Jelmers die voor belangrijke afspraken de trein of bus in moeten springen, zijn deze mondkapjes noodzakelijk. Deze kun je natuurlijk zelf kopen, maar nog mooier is het als deze door je werkgever worden aangeschaft. De mondkapjes die wij kregen zijn gemaakt door I-did. Dit is een sociale onderneming waar de mondkapjes worden gemaakt door mensen die al een lange tijd in de bijstand zitten. De producten worden op een duurzame manier geproduceerd door het recyclen van afgedankt textiel. Iedere Jelmer heeft vier van deze mondkapjes ontvangen die tot 80x te wassen zijn. Veilig én duurzaam!

In de tussentijd buffelen we rustig door en hopen we dat de maatregelen langzaam maar zeker afgebouwd kunnen worden. Er zijn in deze tijd veel lessen geleerd door ons en onze Jelmers die we ook in de post-corona samenleving blijven inzetten. Fysieke en mentale gezondheid blijft altijd een topprioriteit, pandemie of niet.

Eva Hilbrands