Brooklyn Campus

 

Van Vinkeveen naar Brooklyn


 
 

Een warme en veilige omgeving creëren voor leren en ontmoeten, dát was de ultieme droom toen we begonnen aan de ontwikkeling van de Brooklyn Campus. Een plek waar zowel de mensen van Jelmer als van zusterorganisatie DHM zich thuis voelen en waar ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Met de ontwikkeling van de campus namen we ook de stap om te verhuizen van Vinkeveen naar Breukelen. Al gauw werd Breukelen gekscherend Brooklyn genoemd, om het allemaal wat avontuurlijker te laten klinken. Et voilà; de naam van de campus was geboren. Hoe we van een droom naar een prachtige en alle verwachtingen overtreffende werkelijkheid gingen, lees je in dit verhaal. 

 
 

Van droom naar werkelijkheid
Na 10 maanden van hard werken opende de Brooklyn Campus in oktober 2021 haar deuren. Het resultaat van een droom die zo’n 4 jaar geleden ontstond. Eentje die ons bezig bleef houden. Soms op de voorgrond als we brainstormden over onze ambities voor de komende jaren; soms op de achtergrond, als we werden geleefd door de waan van de dag. Maar hij zat altijd in het achterhoofd, dat idee om een fysieke plek te creëren waar young professionals en business partners elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar je met veel plezier naartoe gaat om geïnspireerd te raken, kennis te delen en samen te leren. Een omgeving die de persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling van onze professionals faciliteert. Eén die ons helpt om onze ambities te verwezenlijken: de wereld mooier achterlaten dan hoe we hem hebben aangetroffen. Noem ons idealistisch, maar de eerste stap in het realiseren van die ambitie is met de opening van de Brooklyn Campus gerealiseerd.

De juiste plek

Toen we besloten om onze droom werkelijkheid te maken, kwam er een pand op ons pad dat voor ons gemaakt leek: de Corridor 16G. Gelegen tussen een snelweg, waterweg en treinspoor was het de ultieme locatie voor twee bedrijven die werken aan duurzame infrastructuren voor de wereld van morgen. Tegelijkertijd konden we de locatie met de beste wil van de wereld niet als ‘gezellig en sfeervol’ betitelen. Bestaande uit vier loodsen en gelegen op een industrieterrein voldeed het pand vooral aan de definities van ‘functioneel en praktisch’. Toch weerhield ons dat er niet van om door te zetten.

Om ervoor te zorgen dat de campus ook echt een plek zou worden waar collega’s zich thuis voelen, betrokken we de collega’s van Jelmer en DHM veelvuldig in het ontwerpproces. Het werd al snel duidelijk dat de campus moest voldoen aan drie eigenschappen: slim, duurzaam en gezond. Architect Jos van Zijl wist onze wensen te vertalen naar een ontwerp dat zowel ruimtelijk en open als huiselijk en knus aanvoelt. Nadat alle betrokkenen hun zege hadden gegeven op het ontwerp, was het tijd om aan de slag te gaan. De eerste stap: het verwijderen van de tussenmuren, zodat er één grote loods ontstond. Vervolgens toverden we die enorme ruimte om tot een prachtig kantoorpand. Daarbij kozen we er bewust voor om het ‘conflict’ tussen de buiten- en binnenkant te laten bestaan: aan de buitenkant verraadt het pand niet wat zich binnen afspeelt. Dat maakt de entree van de Brooklyn Campus voor veel mensen indrukwekkend.

De Pods, geluidsdichte werkruimtes gemaakt van oude kleding van KLM of ABN Amro Bank.

Sportruimte met duurzame houten apparaten .

Matisse, geluiddempend materiaal gemaakt van oude kleding van de Efteling.

Een duurzame campus

Tijdens de ontwikkeling van de Brooklyn Campus bleven we continu vasthouden aan de drie waarden ‘slim, duurzaam en gezond’. De waarde ‘duurzaam’ komt tot uiting in het feit dat we investeerden in kwalitatieve producten die lang mee gaan. Zo kreeg de tafel, die we hebben aangeschaft bij de oprichting van Jelmer in 2003, een centrale plek in het kantoor. Ook de rest van de meubels kochten we bij vintage winkels. En omdat het kantoor zo’n enorme, open ruimte is, waren akoestische maatregelen geen overbodige luxe. Daarom hangen door het hele pand ‘zakken’ aan het plafond, met daarin Metisse. Dit is een 100% gerecycled materiaal, gemaakt van oude kleding van de Efteling. De zakken zijn geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (i-did.nl). Ook oude spijkerbroeken blijken een prima demping te hebben. Daarom hangt één van de muren van het kantoor vol met oude jeans. Dat werkt niet alleen geluiddempend, maar ziet het er ook nog eens stoer uit.

Om een aangenaam klimaat te realiseren in ons kantoorpand kozen we voor de ultieme combinatie van innovatie en duurzaamheid. In plaats van de beoogde warmtepomp, installeerden we een duurzamer warmtewisselingsysteem dat ruim twee keer langer meegaat. Daarnaast voorzien we de parkeerplekken rondom de campus van elektrische laadpalen. De stroom voor die palen wekken we op met behulp van zonnepanelen op het dak van ons pand. Zo kunnen we ons groeiende elektrische wagenpark op een duurzame manier van stroom voorzien.

Een gezonde campus   

Naast duurzaamheid vinden we ook gezondheid een belangrijke waarde. Gelukkig zijn welzijn en duurzaamheid in veel gevallen een goede combi. Zo koppelden we het duurzame warmtewisselingsysteem aan een luchtverversingsysteem. Met behulp van sensoren meet het systeem continu de kwaliteit van de lucht. Zodra het CO2-gehalte en de temperatuur afwijken van de norm, komt het systeem in actie en past het zich aan op het aantal aanwezigen in een ruimte. Daarnaast gebruiken we sensoren voor de lichtvoorziening. Geen handmatige bediening meer van lichtknoppen; in plaats daarvan springen de lampen aan als de sensoren beweging detecteren. Zodat we niet onnodig energie verbruiken én de lichtintensiteit wordt afgestemd op het gebruik van de ruimte. Goed voor de concentratie en goed voor de sfeer. 

Ook in het interieur wilden we de waarden gezondheid en duurzaamheid graag terug zien. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een groene werkomgeving bevorderlijk is voor je welzijn. Daarom haalden we het groen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk naar binnen. De centrale ruimte doopten we om tot ‘De Binnentuin’ en we plantten er zelfs een indoor boom. 

En last, but definetly not least: de gym. We richtten de sportruimte van de Brooklyn Campus in met prachtige duurzame, houten apparaten van het merk NOHrD (nohrd.com). Hier kunnen collega’s dagelijks aan hun mentale en fysieke gezondheid werken.

A bright future

Al met al zijn we ontzettend blij, tevreden en trots op het eindresultaat. De Brooklyn Campus overtreft al onze verwachtingen. Het is een plek voor ontmoeten, leren en werken. Een broeinest waar creativiteit en innovatie de ruimte krijgen en waar we oplossingen bedenken voor de grote transitieopgaven waar we als maatschappij voor staan. Deze fysieke plek verbinden we uiteraard ook met de virtuele wereld. Zo investeren we volop in digitale middelen en kun je de evenementen en bijeenkomsten die we organiseren zowel fysiek als digitaal bijwonen. In de toekomst krijgt de campus misschien zelfs een ‘digital twin’: een virtuele Brooklyn Campus.

Net als de mensen die er thuishoren, blijft de Brooklyn Campus zich ontwikkelen. Eén ding staat in ieder geval vast: de campus is en blijft een warme plek waar veiligheid, duurzaamheid en welzijn de boventoon voeren en waar we elkaar inspireren om te blijven werken aan een gezonde, slimme en duurzame wereld.


 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een keertje komen flexwerken? Je bent van harte welkom. Stuur een mailtje naar evahilbrands@jelmer.nl dan zorgen we voor een onvergetelijke werkdag.

 
Barbara Hermans