De onboarding bij Jelmer

 

 
 

Beginnen met werken is een spannende periode. Je start in een voor jou nieuwe werkomgeving, leert collega's kennen en krijgt te maken met nieuwe manieren van werken. Bij Jelmer proberen we de overgang naar het werkende leven zo prettig mogelijk te laten verlopen, met oog voor een fijne onboarding. Maar hoe ziet die beginperiode er eigenlijk uit? 

 
 

De eerste periode bij Jelmer

Het verschilt per startmoment of je gezamenlijk begint of alleen. Idealiter start je met meerdere Young Professionals tegelijkertijd, zodat je samen de onboarding periode kan doorlopen en je meteen de mensen uit je lichting goed leert kennen. Samen met hen volg je ook de trainingsdagen en gezamenlijke intervisies die onder andere onderdeel zijn van het persoonlijke ontwikkelprogramma. Naast je lichting heb je natuurlijk veel meer collega’s, die je op den duur allemaal leert kennen tijdens het werk, evenementen of borrels. Ook door de georganiseerde ‘’Working2gethers’’ leer je steeds meer collega’s kennen. Op dit soort dagen werken extra veel Jelmers van verschillende lichtingen op de campus, wat dit moment uitermate geschikt maakt om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

In de eerste periode ben je vooral bezig met het installeren van je nieuwe laptop en het verkennen van het systeem; het ontmoeten van je nieuwe collega’s, de adviesraad en het kwaliteitsmanagementsysteem; het aanscherpen van je resumé en studeren voor je VCA-examen. Dit laatste is een veiligheidsexamen die iedere Jelmer aan het begin van zijn Jelmer periode maakt, zodat je weet hoe je kan bijdragen aan veilig en gezond werken. Het VCA-certificaat wordt vaak door aannemers geëist, waardoor het belangrijk is dat je deze bezit. Los daarvan kan je deze kennis ook goed inzetten voor (gevaarlijke) situaties buiten werk. Zo weet je gelijk hoe je het beste kan handelen mocht er thuis een keer brand uitbreken 😉.

Het onboarding document zorgt voor een fijne opstart, hierin staan alle zaken beschreven die ervoor zorgen dat nieuwe Jelmers zo snel mogelijk hun weg weten te vinden binnen Jelmer. Ook staan hier wat praktische zaken in uitgelegd, zoals woon-werkverkeer en het indienen van declaraties. Het document geeft een duidelijk overzicht van activiteiten die iemand de eerste weken kan oppakken en biedt extra ondersteuning. Uiteraard wordt iedereen ook persoonlijk begeleid vanuit Jelmer en bespreek je samen met je Talent Manager hoe je de onboarding ervaart. Het is fijn om deze begeleiding te krijgen en het voorkomt dat je het gevoel krijgt dat je gelijk helemaal in het diepe wordt gegooid. Daarnaast ga je in de eerste periode aan de slag met de talentenscan, wat een van de eerste onderdelen is van het Jelmer Impactprogramma. Later ga je hier samen met je lichting verder op in tijdens een van de trainingsdagen in Zeist.


 

“Vanaf de eerste dag voelde alles al gelijk heel erg vertrouwd en aangenaam aan. Er is genoeg tijd geweest om andere Jelmers te leren kennen en het was fijn om te horen hoe zij het werkleven bij de verschillende business partners (hebben) ervaren. Naast de ruimte om in deze periode wat interne projecten op te pakken, word je ook aangemoedigd om na te denken over wat je zelf graag wilt en wat je graag terug wilt zien in je toekomstige functie”.


Het zoeken naar de juiste business partner

In de zoektocht naar een passende opdracht is de weekstart op maandag een goed moment om stil te staan bij de kansen die er nu voor je liggen en bij welke business partner je profiel onder de aandacht is gebracht. Daarnaast worden ook de interne projecten waar je een bijdrage aan kan leveren besproken. Hierbij kan gedacht worden aan het ontwikkelen van een trendrapport, meeschrijven aan het onboarding document of meedenken aan thema's zoals inclusiviteit & diversiteit.

Om voor zowel de business partners als Young Professionals de opdrachtmogelijkheden te verkennen, wordt er ook regelmatig een “Meet and Greet” georganiseerd. Op deze dag leren business partners en Young Professionals elkaar zowel inhoudelijk als persoonlijk kennen en worden vaak nieuwe samenwerkingen aangegaan! Daarnaast is het zeer waardevol om tijdens deze dag te ontdekken wat voor soort bedrijven of organisaties jou juist wel of juist niet aanspreken.

Vrolijke gezichten bij de onboarding van groep 22.


“Het fijnste aan de onboarding periode vind ik de snelheid waarmee je je thuis voelt op de campus. Door het samen lunchen, de working2gethers en door de verschillende evenementen en borrels leer je in een korte tijd heel veel nieuwe mensen kennen. Dit in combinatie met de vertrouwde sfeer, zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je iedereen al veel langer kent en versterkt een goede interne communicatie. Daarnaast vind ik de weekstart een erg fijn begin van de week. Zo blijf je op de hoogte van recente ontwikkelingen en kan je samen bespreken wat je de komende week kan oppakken”.

 

 

“De onboarding bij Jelmer verliep erg soepel. Je wordt ontvangen in een warm bad en er wordt weinig druk op je gelegd. Er zijn genoeg handvaten beschikbaar om je wegwijs te maken en daarnaast is er ook genoeg ruimte om zelf dingen te ontdekken. Het is erg prettig om eerst alle praktische zaken op orde te hebben en de tijd te nemen om het team en alle andere Jelmers te leren kennen. Iedereen staat ervoor open je te leren kennen en te helpen waar nodig. Daarnaast kan je wat interne projecten oppakken en je oriënteren op wat je wil in jouw eerste opdracht. Je wordt uitgedaagd om jouw wensen uit te spreken en hebt zelf in de hand wat je wel en niet wil doen. Al met al heb ik de onboarding als heel positief ervaren en verliep de overgang van studeren naar werken heel soepel”.


 

De onboarding is dus behalve een spannende periode, vooral ook een hele leuke en leerzame periode, waarin je zowel kennis maakt met je collega’s als de business partners en je wordt aangemoedigd om na te denken over jouw unieke talenten en op wat voor manier je deze goed kan inzetten binnen je werk. 

Enthousiast geworden van dit verhaal en nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jou bij Jelmer? Neem dan contact op met Eva Hilbrands, Talent Recruiter Jelmer, evahilbrands@jelmer.nl.

 
Machteld Pronk