Werken aan een duurzame toekomst

 

Mijn reis als Jelmer Young Professional


 
 

‘‘Meewerken aan het versnellen van de energietransitie, dat wilde ik doen toen ik afstudeerde van mijn master Complex Systems Engineering and Management aan de TU Delft. Nu, 3 jaar later, heb ik 3 verschillende organisaties in de energiesector van binnenuit mogen verkennen en hebben we een energietrack opgericht binnen Jelmer. Het is een boeiende reis geweest en ik deel graag mijn inzichten en ervaringen met jullie.’’ - Willemijn van Zijl

 
 

Samenwerken onder hoogspanning

Voor mijn eerste opdracht begon ik als Adviseur Operational Excellence bij TenneT, de beheerder van ons hoogspanningsnet. TenneT staat voor één van de grootste uitdagingen ooit: het transformeren, uitbreiden en onderhouden van het hoogspanningsnetwerk om te voldoen aan de groeiende energievraag. In samenwerking met diverse, enthousiaste en gemotiveerde collega’s, die me meenamen in hun dagelijkse uitdagingen, bezocht ik regelmatig hoogspanningstations. Hierdoor leerde ik elke dag een beetje meer over hoe ons elektriciteitsnet in Nederland in elkaar steekt.

Tijdens mijn opdracht bij TenneT heb ik bijgedragen aan diverse projecten. Ik ben onder andere betrokken geweest bij het opzetten en implementeren van een nieuwe uitvoeringsstrategie: de stationsgerichte aanpak. Het uitgangspunt van deze nieuwe strategie is het combineren van zoveel mogelijk werkzaamheden (zowel projecten als onderhoud) in samenwerking met andere partijen om de leveringszekerheid, nu en in de toekomst, te borgen.

Anderhalf jaar later was het voor mij tijd om TenneT te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik ben tijdens mijn wissel betrokken geweest bij de oprichting van de Track Energietransitie bij Jelmer. Het doel van de track is het ontwikkelen van de benodigde skillset voor het versnellen en aanjagen van de energietransitie. In samenwerking met collega's nam ik de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van een propositie vanuit het perspectief van young professionals. We hebben onder andere onderzocht welke kansen er zijn voor de bedrijfsvoering van Jelmer. Sinds een jaar is deze transitie track gelanceerd en werken we samen om de kennis binnen de energietransitie te versnellen.

 
 

Internationale grenzen doorbreken

Een jaar geleden stapte ik aan boord als Process Improvement Advisor bij Vattenfall, waar ik meewerkte binnen de afdeling Offshore Wind. Terwijl ik bij TenneT de ins en outs leerde van het “inlussen” van nieuwe offshore windparken op het bestaande hoogspanningsnet, kwam ik hier in aanraking met de uitdagingen rond het winnen, bouwen en onderhouden van deze windparken. De offshore wind sector maakt een enorme groei door, gedreven door klimaatdoelstellingen. Hoewel de sector jong is en daardoor kansen biedt voor de snelle groei, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Door de voortdurende ontwikkeling worden windturbines steeds groter en veranderen de ontwerpen voor windparken continue. Het bijhouden van deze snelle groei en het gebrek aan standaardisatie en schaalbaarheid vormen een uitdaging. Daarnaast is recent gebleken dat hoge inflatie en stijgende grondstofprijzen leiden tot hoge investeringskosten bij de aanleg van deze nieuwe windparken.

Bij Vattenfall werkte ik samen met mijn team aan het opstellen en implementeren van processen binnen de Offshore Wind-afdeling en aan het vormgeven van een procesgedreven organisatie. Daarnaast kreeg ik een kijk in de internationale kant van de energiesector. Mijn team kenmerkte zich door de vele nationaliteiten en zat verspreid over verschillende landen. De energietransitie en de offshore windparken zijn niet gebonden aan landsgrenzen, waardoor grensoverschrijdende samenwerkingen essentieel zijn. Bovendien zie je dat het verbinden van diverse perspectieven leidt tot duurzame en breed gedragen resultaten.

Geen transitie zonder samenwerking

Het is duidelijk geworden door de verschillende projecten die ik heb gedaan dat samenwerking de kern vormt van de transitie. Het bij elkaar brengen van verschillende perspectieven brengt niet alleen innovatieve ideeën voort, maar leidt ook tot duurzame resultaten. Voor mij betekent samenwerken echt luisteren, vragen stellen en nieuwsgierig zijn. Daarnaast realiseer ik hoe cruciaal is het is om oog te hebben voor anderen die terughoudender zijn ten opzichte van vernieuwing of verandering.

Momenteel ben ik alweer een paar maanden onderweg bij mijn nieuwe opdracht, tevens mijn laatste opdracht binnen het Jelmer Impact Programma, als Assistent Programma Manager Emissiereductie bij Boskalis. Ik kijk er naar uit om al mijn opgedane kennis toe te passen en samen te blijven werken aan duurzamere en betere wereld, waarin we zowel oog hebben voor de inhoud als het menselijke aspect.

 
 
 
 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Jelmer Impact Programma? Je bent van harte welkom voor een gesprek op onze Brooklyn Campus. Stuur een mailtje naar evahilbrands@jelmer.nl.

 
Willemijn van ZijlJelmer